Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus la Digi24 că românii trebuie să privească la 2023 „cu optimism” și că România ar trebui să intre în Spațiul Schengen în prima jumătate a anului viitor.
Întebată ce mesaj are pentru români după consiliul JAI din 8 decembrie, când Austria s-a opus intrării României în spațiul comun de liberă circulație, Metsola a răspuns: „Le spun să privească dincolo de acest moment dificil, dezamăgitor și frustrant. Să privim la 2023 cu optimism, să privim cu speranță la o decizie pozitivă”.
Ea a adăugat că intrarea în Spațiul Schengen este „un drept al românilor”, nu un cadou.
„Decât să speculăm ce țară a blocat altă țară, haideți să căutăm unitatea pentru a convinge pe toată lumea că România și-a făcut partea ei, iar acu și Europa trebuie să-și facă partea ei”, a spus șefa Parlamentului European.
„Vreau să mă asigur că în 2023 vom reuși, pentru că nu avem alternativă. În 2024 sunt alegeri europene. Care va fi mesajul nostru pentru cetățenii europeni din România? Votați pentru Parlamentul European, casa democrației. Responsabilitatea mea este să conving, dar și să livrez. Și cred că este momentul ca România să intre în Schengen. În prima jumătate a anului 2023 ar trebui ca România să adere la Schengen”, a continuat ea.
Metsola a spus că, în Parlamentul European, toate deciziile pe această temă au fost deja luate, iar acum e rândul Consiliului European.
„Ce putem să facem e să continuăm să insistăm pentru ca fiecare stat membru să fie convins,” a adăigat ea.
Aflată într-o vizită de două zile în România, președinta Parlamentului European a vorbit astăzi în fața plenului reunit al Parlamentului României, având același mesaj: România merită să intre în Schengen.
Metsola a fost primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis și s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu.
Marţi, Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Editor : M.B.