Rafila: Certificatul digital Covid trebuie să devină operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la conferinta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că există la nivelul INSP o variantă tehnică privind certificatul digital Covid, care urmează să fie dezbătută în cadrul coaliției. Rafila a mai spus că e nevoie ca măsurile autorităților "să frâneze răspândirea variantei Omicron", iar documentul ar trebui introdus înainte de o nouă creștere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19.

El a menţionat că această variantă va fi dezbătută în cadrul coaliţiei, urmând să fie luată o decizie politică. Rafila a apreciat că documentul ar trebui să devină operaţional înainte să existe "o creştere abruptă a numărului de cazuri".

"Noi avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Ea va fi dezbătută la nivelul coaliţiei şi se va lua o decizie politică, pentru că, până la urmă, e o decizie politică. Nu pot să vă dau un orizont de timp, pentru că noi am propus. Acum, decizia e de natură politică, ea trebuie votată în Parlamentul României. În mod normal, ar trebui ca acest document să fie operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri", a spus el.

În contextul în care în România a fost confirmat primul caz de infectare cu Omicron la o persoană care nu a călătorit în afara ţării, ministrul Sănătăţii a precizat că măsurile adoptate vizează mai degrabă "frânarea", "întârzierea" răspândirii acestei variante.

"După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt şi în alte ţări europene. Gândiţi-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi şi în România, la fel ca în alte ţări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de întârziere a acestei tulpini. Vom avea îmbolnăviri cu transmitere în comunitate, important e când se va întâmpla acest lucru și poate mai important să vedem care este evoluția formelor clinice de boală, pentru că sunt incerte. La populația tânără activă, formele de boală sunt ușoare, marea lor majoritate, dar vedem că îmbolnavirea afectează și persoane vaccinate, pentru că din cei infectați aproape toți au fost vaccinați. Dar evoluția clinică a fost fost bună în cazul acestora", a mai spus Rafila.

El a reamintit că, potrivit punctului de vedere al OMS, vaccinarea, ca unică măsură, nu este suficientă în combaterea pandemiei şi că sunt necesare şi alte măsuri pentru a încetini transmiterea SARS-CoV-2.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...