Câteva zeci de persoane s-au adunat la Piața Unirii. Este vorba despre comercianții de la metrou care spun că este cea de-a doua încercare de desființare a acestor spații, după cea din 2018. Atunci, ei au contestat în instanță decizia, fiind în derulare un proces în acest sens cu conducerea Metrorex.
Între timp, în subteran continuăprotestul la care participă încă de la primele ore ale dimineții sute de sindicaliști. Nici până la această oră nu a fost pus în circulație vreun tren de metrou.
Sindicaliștii spun că nu vor înceta protestul dacă nu primesc asigurări de la șeful Metrorex că nu vor fi încetate contracte de muncă și nu se vor tăia sporuri.
În replică, șeful Metrorex susține că nu au încetat decât contractele celor care au ieșit la pensie.
În ce privește salariile, au fost discuții în sensul anulării majorării salariale acordate în noiembrie 2020.
Protestele de la metrou au loc în contextul în care sunt discuții legate de bugetul Metrorex care nu mai permite creșterea salarială de 18%.
În ceea ce privește discuțiile privind desființarea spațiilor comerciale – considerate a fi adevăratul motiv al acțiunii spontane de la metrou – acestea sunt motivate de faptul că nu respectă normele de siguranță la incendiu și îngreunează evacuarea călătorilor în caz de urgență.
Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie.