Lovitură pentru terasele și cluburile din Centrul Vechi al Capitalei dar și pentru cei care închiriază spații sau apartamente în clădirile cu risc seismic 1. Guvernul vrea să interzică închirierea acestor imobile, dar și organizarea de evenimente. Prevederile se regăsesc într-un proiect de ordonanță de urgență, prezentat miercuri în Guvern. Nu este, însă, prima dată când Executivul vrea să introducă interdicția închirierii clădirilor cu bulină. S-a mai întâmplat și anul trecut, însă potrivit surselor Digi24 proiectul a fost respins din cauza unor probleme legate de dreptul de proprietate.
Proiectul inițiat de Ministerul Dezvoltarii, prin care ar urma să se interzică închirierea în clădirile cu bulină, a fost readus în discuție recent, odată cu valul de cutremure. A trecut deja de votul Guvernului și urmează să ajungă în Parlament.
Concret, proiectul spune că în blocurile cu bulină nu vor mai putea funcționa, în baza unui contract de închiriere, printre altele, magazine, restaurante, săli de fitness sau de sport. Aceeași regulă se aplică și pentru apartamente sau case.
Potrivit unui studiu realizat de autoritățile din București, 1000 de clădiri s-ar prăbuși în cazul unui cutremur mai mare. 400 dintre ele nu au măsuri de securitate la cutremur. Cele mai multe sunt în Centrul Vechi, iar dacă ar intra în vigoare legea privind închirierea în clădirile cu bulină cei mai afectați ar fi administratorii de restaurante și cei care oferă spații de cazare turiștilor.
Dragoș Anastasiu - Federatia Patronatelor din Turism: Dacă m-ați întreba de turism, da, va fi afectat, dar în primul rând va trebui să vedem că aceste clădiri se reabilitează. Legile de la noi, făcute pe genunchi, nu țin cont de toate aspectele: una dintre ele zice că nu ai voie să închiriezi, dar ai voie să trăiești în interior.
Chiriaș în bloc cu bulină: Proiectul care a fost făcut de pe expertiza veche a fost greșit, pe hârtii oficiale Primăria Capitalei recunoaște că proiectul a fost greșit că se bazează pe... eu sunt economist, nu arhitect, dar se bazează pe elemente greșite și urmează să fie făcut un alt proiect.
Specialiștii în domeniu spun că legea nu este una rea, dar va fi destul de greu de verificat dacă un spațiu este dat spre închiriere.
Matei Sumbusacu - specialist în prevenirea pagubelor la seisme: Problema este cu aplicabilitatea ei, pentru că piața chiriilor este una gri spre neagră. Sunt foarte multe închieriei care au loc fără ca statul să fie conștient. Ar fi ideal ca la orice fel de închiriere chiriașul să fie conștient de vulnerabilitatea seismică a blocului.
Primele discuții despre legea care ar urma să interzică închirierea spațiilor în blocurile cu bulină au avut loc anul trecut. Deși inițial trebuia să fie inclusă în legislația privind siguranța la cutremur nu s-a mai întâmplat acest lucru.
Editor : I.C