Șeful și fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ajutorul jurnaliștilor de la Politico Europe pentru a-şi dota armata privată cu avioane de luptă Lockheed Martin F-35, răspunzând în stilul său ironic după ce publicaţia i-a cerut un punct de vedere în legătură cu o investigaţie despre producătorul puştii ruseşti Orsis T-5000, folosită de luptătorii „bucătarului lui Putin”, care a achiziţionat muniţie de la o companie americană.
Într-un mesaj vocal sarcastic, transmis ca răspuns la solicitarea unui punct de vedere, Prigojin a cerut, de asemenea, asistenţă pentru a obţine puşti cu lunetă, mitraliere şi lansatoare de grenade de fabricaţie americană.
„Vă rog să vorbiţi cu contactele dumneavoastră pentru a putea obţine aceste provizii”, a spus Prigojin, ai cărui mercenari au luptat în prima linie a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina. „Mai am încă o cerere pentru dumneavoastră”, a continuat Prigojin. „Aşadar: F-35. Dacă este posibil, aşa cum am discutat anterior, să cumpărăm echipamente prin Noua Zeelandă. S-ar putea să fie nevoie să realimenteze în Hawaii, dar nu prevăd o problemă”, a spus acesta.
Potrivit News.ro, declaraţiile lui Prigojin au fost rostite pe un ton jovial şi ironic, în contrast total cu tiradele furioase şi pline de injurii pe care le adresează frecvent şefilor militari ai Rusiei din cauza problemelor de aprovizionare ale forţelor sale.
Politico i-a cerut lui Prigojin un punct de vedere pentru a completa investigaţia în urma căreia a găsit dovezi că producătorul puştii ruseşti Orsis T-5000, folosită de mercenarii Wagner, a achiziţionat muniţie de la o companie americană.
Prigojin l-a menționat pe „Negustorul morții”
Într-o aparentă dezminţire, Prigojin a răspuns că Wagner, care a capturat oraşul Bahmut după o bătălie sângeroasă care a durat luni de zile, are „o cantitate imensă de muniţie fabricată de NATO rămasă de la armata ucraineană”.
În înregistrarea de două minute şi jumătate postată pe canalul său de Telegram liderul Wagner l-a menţionat, de asemenea ironic, pe Viktor Bout, supranumit „Negustorul morții”, traficantul de arme rus eliberat în decembrie anul trecut de SUA, într-un schimb de prizonieri, contra jucătoarei profesioniste de baschet Brittney Greiner.
„Sunt sigur că îl cunoaşteţi bine pe Viktor Bout", a spus Prigojin. „Am vorbit deja cu el - este pregătit să se ocupe de toate livrările. Dar vom presupune că sunteţi parte în acest dialog din partea Statelor Unite ale Americii”, a continuat Prigojin cu sarcasm. „Aşadar, vă strâng mâna, mulţumiri uriaşe pentru întrebări şi sper să îmi răspundeţi. Evident, în legătură cu livrările de F-35, răspundeţi într-un mesaj privat”, a adăugat el în acelaşi ton sarcastic.
Şi, ca un mesaj de despărţire, Prigojin i se adresează direct, pe numele mic, jurnalistului Politico ce îi solicitase punctul de vedere: „Douglas, amice, am uitat complet! Dacă afacerea se va încheia, (puşca) mea personală Orsis va fi cadoul meu pentru tine”.
Muniție americană pentru puști rusești
Puştile Orsis T-5000 sunt fabricate de o companie cu sediul la Moscova numită Promtehnologhia, care a fost sancţionată de Statele Unite.
Documentele obţinute de Politico indică însă faptul că Promtehnologhia şi o altă firmă rusă, numită Tetis, au achiziţionat sute de mii de cartuşe fabricate de Hornady, o companie americană fondată în 1949.
Dezvăluirile Politico se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că livrările de echipamente militare letale şi neletale continuă să ajungă în Rusia, în ciuda impunerii de către Occident a unor sancţiuni fără precedent ca răspuns la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.
Condiţiile de război au scos la iveală lipsa capacităţii Rusiei de a fabrica gloanţe de înaltă performanţă, pentru lunetişti, spun experţii în apărare, iar acest lucru alimentează o piaţă neagră înfloritoare pentru muniţia occidentală.
Citește și: Mercenarii Wagner intră în „vacanța de vară”. Prigojin a anunțat că luptătorii săi se odihnesc până în august
Editor : M.D.B.