Premiul Nobel pentru Literatură în 2017, acordat scriitorului Kazuo Ishiguro

Data actualizării: Data publicării:
kazuo ishiguro

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2017 "pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea", potrivit comunicatului de presă al Academiei suedeze din Stockholm.

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani.  În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia. Și-a vizitat țara natală abia după ce a devenit adult. 

Ishiguro este una dintre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a cștigat în 1989, cu romanul The Remains of the Day. În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 până azi”.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este „Never Let Me Go”, care a fost ecranizat în 2010.

Kazuo Ishiguro a debutat în literatură cu romanul „A Pale View of Hills” (1982). Atât romanul său de debut, cât și următorul, „An Artist of the Floating World” (1986), au acțiuni plasate în Nagasaki, la câțiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.

Temele abordate de scriitor în aceste volume sunt memoria, timpul și autodeziluzia. Ele sunt deosebit de prezente în cel mai cunoscut roman al său, „The Remains of the Day” (1989), care a fost adoptat într-un film ce a primit opt nominalizări la premiile Oscar și în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Stilul literar al lui Kazuo Ishiguro este marcat de un mod de exprimare deosebit de reținut, independent de evenimentele relatate. În același timp, cele mai recente ficțiuni ale sale conțin elemente fantastice. Apariția romanului distopic „Never Let Me Go” (2005), a marcat o evoluție a stilului său literar, prin includerea unor elemente aparținând literaturii științifico-fantastice. Și acest roman a fost ecranizat, iar rolurile principale din pelicula omonimă au fost interpretate de Keira Knightley, Carey Mulligan și Andrew Garfield.

În „Never Let Me Go”, dar și în alte texte ale sale, pot fi remarcate și anumite influențe muzicale. Un exemplu edificator în acest sens îl reprezintă colecția de povestiri scurte „Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall” (2009), în care muzica joacă un rol central în descrierea relațiilor dintre personaje. 

În cel mai recent roman al său, „The Buried Giant” (2015), doi vârstnici efectuează o călătorie și străbat un peisaj englezesc arhaic, în speranța de a-l întâlni pe fiul lor, pe care nu îl mai văzuseră de mulți ani. Romanul explorează într-o manieră emoționantă modul în care memoria se raportează la uitare, istoria la prezent și fantezia la realitate.

Pe lângă cele opt romane publicate, Kazuo Ishiguro a scris și scenarii pentru mai multe producții cinematografice și de televiziune. 

În România, romanele sale au fost traduse de editura Polirom.

Scriitorul britanic de origine japoneză a fost recompensat de-a lungul anilor cu numeroase premii prestigioase. Romanul lui de debut, tradus în limba română cu titlul „Amintirea palidă a munților”, a câștigat The Winifred Holtby Prize, un trofeu decernat de Royal Society of Literature, și a fost tradus ulterior în treisprezece limbi.

Cel de-al doilea roman al său, „Un artist al lumii trecătoare”, a fost nominalizat la prestigiosul Booker Prize și a câștigat Whitbread Book of the Year Award, fiind tradus în 14 limbi.

1989 a fost pentru Kazuo Ishiguro anul de vârf al carierei, autorul câștigând cu „Rămășițele zilei” mult râvnitul Booker Prize. Editura Polirom a publicat în limba română și alte romane ale scriitorului, precum „Nemîngîiații”, „Să nu mă părăsești” și „Uriașul îngropat”.

În 1995, Kazuo Ishiguro a primit o altă distincție valoroasă, devenind Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru Servicii aduse Literaturii, iar în 1998 a fost recompensat de statul francez cu Ordinul Artelor și Literelor în rang de Cavaler. 

Printre scriitorii favoriţi anul acesta la premiul Nobel s-au aflat Ngugi wa Thiong’o din Kenya, japonezul Haruki Murakami, romanciera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías.

Premiul Nobel pentru literatură este cel de-al patrulea anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an. Vineri, 6 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru pace.

Fundația Nobel a anunțat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Citiți și: 

Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pe 2017

Nobelul pentru Fizică ajunge la cercetătorii care au detectat undele gravitaționale

NOBEL 2017. Trei medici americani, recompensați pentru cercetările din domeniul ritmului biologic

NOBEL 2017. Începe „sezonul” celor mai râvnite premii. Cifre și curiozități

O româncă din Arad, în echipa fizicienilor recompensați cu Nobel în 2017

Cine sunt laureații de origine română ai PREMIULUI NOBEL?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025