NOBEL 2017. Începe „sezonul” celor mai râvnite premii. Cifre și curiozități

Data actualizării: Data publicării:
Nobel Peace Prize Ceremony 2008
Foto: Guliver/GettyImages

Laureații premiilor Nobel din 2017 vor fi cunoscuți începând de luni, 2 octombrie, ziua când se va acorda premiul pentru medicină, urmând ca marți, 3 octombrie, să fie anunțat câștigătorul la fizică, miercuri 4 octombrie la chimie, vineri 6 octombrie — premiul pentru pace, luni 9 octombrie — Nobelul pentru economie. Ca și anul trecut, data celui mai urmărit premiu acordat la Stockholm, Nobelul pentru literatură, nu a fost stabilită încă.

Nobel Peace Prize Ceremony 2008
Guliver/GettyImages

De la Anatole France, la Bob Dylan, de la fondatorul Crucii Roșii, la Barack Obama, de la descoperitorul razelor X, la Albert Einstein, premiile Nobel au fost atribuite, începând cu anul 1901, de 579 de ori unui număr de 911 laureați, pentru domeniile medicină, chimie, fizică, literatură și pace, la care s-a adăugat și categoria economie din 1968, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Singurul Nobel decernat la Oslo, premiul pentru pace, suscită cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari controverse.

După ce președintele columbian, Juan Manuel Santos, a fost laureat în 2016 pentru contribuția sa la restabilirea păcii într-o țară răvășită de un conflict vechi de mai bine de jumătate de secol, anul acesta au fost înregistrate 318 nominalizări pentru prestigioasa distincție. De la înființarea premiilor, 104 persoane au primit premiul pentru pace, la care se adaugă 26 de grupuri și organizații precum Cvartetul pentru dialog național tunisian, laureat în 2015.

Problema nucleară domină pronosticurile în contextul amplificării tensiunilor între Washington și Phenian, dar și pe fundalul incertitudinilor privind acordul iranian criticat de președintele Trump. Personajele-cheie ale acestui acord, șefii diplomației europene și iraniene, Federica Mogherini, respectiv Mohammad Javad Zarif, sunt preferații directorului Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Henrik Urdal. „Având în vedere situația din Coreea de Nord, este foarte important să susținem inițiativele împotriva proliferării armelor nucleare”, a subliniat acesta.

Pe lista premiului pentru pace se mai află „Căștile albe siriene”, medicul congolez Denis Mukwege, blogger-ul saudit Raef Badaoui, condamnat la închisoare, americanul Edward Snowden, care a făcut dezvăluiri despre amploarea supravegherii electronice de către Agenția Națională de Securitate Americană (NSA).

La categoria literatură, Academia suedeză ține secretă lista nominalizaților așa că rămân doar presupunerile subiective ale criticilor.

În fiecare an, pe listă revin numele lui Don DeLillo (Statele Unite), Margaret Atwood (Canada), Adonis (Franța/Liban/Siria), Haruki Murakami (Japonia), Ngugi Wa Thiong'o (Kenya), Amos Oz și David Grossmann (Israel), Claudio Magris (Italia), Ismaël Kadaré (Albania) și Michel Houellebecq (Franța).

Un singur lucru pare sigur în cercurile literare de la Stockholm: anul acesta, Academia suedeză va face o alegere clasică, conservatoare chiar, după decizia din 2016, surprinzătoare și controversată, de a-i acorda distincția lui Bob Dylan.

„Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost cu totul ieșit din comun. Cred că anul acesta, vom avea un romancier sau un eseist din Europa, adică exact contrarul lui Bob Dylan”, a pronosticat Björn Wiman, redactorul-șef al secției culturale a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

AFP prezintă cele mai importante cifre și date din istoria premiilor Nobel:

— 9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 940.000 de euro) este suma pe care o vor împărți laureații în 2017. Scriitorii câștigă cel mai bine pentru că, de cele mai multe ori, există un singur laureat în categoria literatură.

— 6 laureați au refuzat premiul, dar trebuie făcută distincția între cei care au făcut-o de bunăvoie, cum a fost cazul scriitorului francez Jean-Paul Sartre (premiul pentru literatură în 1964) și vietnamezul Le Duc Tho (premiul pentru pace în 1973) și ceilalți patru care au fost constrânși de regimurile dictatoriale din Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

— 49 de situații în care diferitele jurii nu au decernat niciun premiu, de cele mai multe ori în cazul premiului Nobel pentru pace, neacordat de 19 ori, cel mai recent în 1972.

— 50 de ani este perioada pentru care deliberările juriului sunt păstrate secrete.

— 17 ani avea cel mai tânăr laureat, pakistaneza Malala Yousafzai (premiul pentru pace, în 2014). Cel mai vârstnic, americanul Leonid Hurwicz (premiul pentru economie, în 2007) avea 90 de ani.

— 67 de ani este media de vârstă a laureaților premiului pentru economie, în timp ce vârsta medie a laureaților pentru fizică este de 55 de ani.

— 28 de laureați pentru literatură provin din țările vorbitoare de limba engleză, cu mult peste francofoni (14), germanofoni (13) și hispanofoni.

— 48 de femei au fost distinse cu Premiul Nobel, printre care Marie Curie, de două ori (pentru fizică în 1903 și chimie în 1911). Categoriile în care femeile au obținut cele mai puține premii sunt economia, unde a existat o singură femeie laureată, în 2009, și fizica, cu doar două laureate.

— 21 de ani a trebuit să așteptate birmaneza Aung San Suu Kyi înainte să i se permită să vină la Oslo să-și ridice distincția pentru pace decernată în 1991. Nu și-au ridicat niciodată premiul Carl von Ossietzky (1935), decedat în 1938 fără să poată ieși din țară, și disidentul chinez Liu Xiaobo (laureat în 2010), decedat anul acesta.

— 1.350 este numărul aproximativ al invitaților la recepția organizată în onoarea laureaților în fiecare an, pe 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel, la sediul Primăriei din Stockholm.

— Peste 500 de metri de in învelesc cele 60 de mese, iar 260 de ospătari aranjează 7.000 de vase din porțelan, 5.400 de pahare și 10.000 de tacâmuri din argint.

— 4,2 milioane de coroane era valoarea totală a activelor Fundației Nobel la finalul anului 2016, dintre care 50% în acțiuni.

Citiți și:

Nobelul pentru Fizică ajunge la cercetătorii care au detectat undele gravitaționale

O româncă din Arad, în echipa fizicienilor recompensați cu Nobel în 2017

Cine sunt laureații de origine română ai PREMIULUI NOBEL?

Premiul Nobel pentru Literatură în 2017, acordat scriitorului Kazuo Ishiguro

Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pe 2017

NOBEL 2017. Trei medici americani, recompensați pentru cercetările din domeniul ritmului biologic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...