Greutatea politicienilor este proporțională cu nivelul de corupție dintr-o țară. Sexul desfundă nasul. Barba pare să fie o caracteristică evolutivă care protejează fețele bărbaților atunci când încasează pumni. Sunt câteva studii care le-au adus cercetătorilor premii Ig Nobel. În cadrul unei ceremonii online laureaților le-au fost acordate virtual trofee de hârtie și câte o bancnotă falsă de 10 trilioane de dolari. Premiile Ig Nobel, acordate anual din 1991, sunt menite să onoreze realizările care îi fac pe oameni întâi să râdă, apoi să gândească.
Premiul pentru biologie i-a revenit unei cercetătoare din Suedia, care a analizat variațiile sunetelor scoase de pisici, de la tors și mieunat la ciripit, șuierat și mârâit, dar și diversele moduri în care comunică ele cu oameni.
Echipa care a primit premiul pentru ecologie a folosit analiza genetică pentru a identifica diferitele specii de bacterii care trăiesc în guma de mestecat lipită pe trotuarele din diferite țări.
Cei care au primit premiul pentru chimie au analizat aerul din cinematografe.
„Intrumentele pe care le vedeți și auziți în spatele meu sunt folosite, în mod normal, pentru a studia elementele chimice din pădurea amazoniană. Pentru acest proiect, însă, am luat echipamentele la cinema.
Aici, la cinema, dacă măsori compoziția aerului în mod continuu, observi că unele substanțe variază în același timp cu scenele din film.
Asta înseamnă că oamenii care privesc filmul emană substanței chimice în funcție de răspunsul emoțional la conținut”.
Laureatul premiului Ig Nobel pentru economie a descoperit că obezitatea politicienilor dintr-o țară indică un nivel relativ ridicat de corupție.
„Am constatat că în țările percepute ca fiind relativ corupte, miniștrii au, în medie, un indice de masă corporală mai ridicat, îtimp ce țările care sunt percepute ca fiind mai puțin corupte, au politicieni mai slabi.
Așadar, corupția la nivel înalt se vede pe fețele a politicienilor”.
Premiul pentru pace a fost acordat echipei care a arătat că bărbaților le crește barbă pentru că îi protejează când încasează pumni în figură.
„Întrebarea noastră a apărut ca urmare a observației că oamenii sunt singurii dintre marile primate la care masculii au păr facial, dar nu și femelele. Dar și că bărbile acoperă acele părți ale feței care sunt cele mai vulnerabile la lovituri de pumn
Am observat că energia totală absorbită a fost cu 37% mai mare atunci când proba a fost acoperită cu lână. Acest rezultat este în concordanță cu ipoteza conform căreia oamenii sunt anatomic specializați pentru lupta cu pumnii”.
Ig Nobelul pentru transporturi a fost câștigat de un experiment în care 12 rinoceri au fost atârnați cu capul în jos câte 10 minute, un medic veterinar a vrut să știe dacă există vreun risc pentru sănătatea animalelor atunci când sunt transportate cu elicopterul.
Rezultatul a fost că rinocerilor le este chiar mai bine așa decât culcați pe burtă sau pe o parte.
Au mai primit premii Ig Nobel cercetătorii care au venit cu o nouă metodă de control a gândacilor pe submarine sau cei care au arătat că orgasmul desfundă nasul.
Editor : Adrian Dumitru