Experimentul în timpul căruia 12 rinoceri au fost ridicați de glezne cu o macara a câștigat premiul Ig Nobel

Data actualizării: Data publicării:
Rinocer transportat de glezne
Rinocer transportat de glezne. Sursa foto: Profimedia

Un experiment în timpul căruia mai mulți rinoceri au fost atârnați cu capul în jos pentru a vedea ce efect are această poziție asupra lor a câștigat unul dintre premiile Ig Nobel (Anti-Nobel), informează BBC. Printre câștigători s-au mai aflat cercetătorii care au studiat bacteriile găsite în guma de mestecat lipită pe trotuare, dar și cei care au încercat să afle cum pot controla gândacii din submarine.

Premiile Ig Nobel sunt distincții acordate celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări știintifice. Organizatorii evenimentului spun ca acesta „nu este tocmai o glumă”, ci mai degrabă o formă de „satiră”, care se desfășoară cu o săptămână înaintea Premiilor Nobel.

Ceremonia premiilor Ig Nobel nu a putut avea loc la Universitatea Harvard din SUA, unde are loc de obicei, din cauza restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Drept urmare, festivitatea de premiere a avut loc online.

Revista umoristică de știință "Analele studiilor improbabile" susține că premiile Ig Nobel ar trebui să te facă să râzi, dar apoi să gândești.

Studiul pe rinoceri, câștigător la categoria experimentelor de transport, face exact asta: 12 rinoceri au fost atârnați de glezne în aer timp de 10 minute, dar asta doar pentru a verifica efectul avut asupra lor.

Veterinarul Robin Radcliffe, de la Universitatea Cornell, și colegii săi au făcut asta în Namibia pentru că au vrut să afle dacă sănătatea animalului este pusă în pericol atunci când este legat de picioare și ridicat în aer de un elicopter. Acest mod de transport este folosit des în Africa pentru a muta rinocerii între diferite habitate. Cu toate acestea, nimeni n-a încercat vreodată să afle dacă inima și plămânii animalului sedat funcționează corespunzător în timpul zborului cu capul în jos, spune Robin Radcliffe.

"Namibia nu a fost prima țară care a mutat rinocerii cu capul în jos, atârnați de un eclipter, dar a fost prima care a făcut în pas înapoi și a spus <<Hai să cercetăm și aflăm dacă acest mod de transport este sigur pentru rinoceri>>", a spus Radcliffe pentru BBC.

Astfel, echipa lui Radcliffe, în colaborare cu Ministerul Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, a trachilizat 12 rinoceri negri și i-a suspendat în aer de picioare, folosind o macare, pentru a măsura reacția organismului. Rezultatul obținut a fost foarte bun. Mai mult, se pare că rinocerii răspund mai bine la acest fel de transport decât să stea întinși pe burtă sau pe o parte, pentru că nu le este afectată circulația sângelui. "Am mai observat că rinocerii care stau prea mult pe o parte sau pe burtă pot suferi afecțiuni musculare, din cauza greutății mari. Transportarea de picioare nu pune presiune asupra corpului, în afara curelei înfășurate pe glezne", mai spune Robin Radcliffe.

Așa cum se obișnuiește, premiile Ig Nobel au fost acordate de laureați ai premiilor Nobel. Câștigătorii Ig Nobel au primit un trofeu pe care au trebuit să-l asambleze singuri dintr-o fișier PDF scos la imprimantă și un premiu în bani sub forma unei bancnote falsificate din Zimbabwe în valoare de 10 mii de miliarde de dolari.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei