Jean Chelba, al cărui fiu de 33 de ani a murit în 2015 în incendiul din Colectiv, a murit marți. El era una dintre prezențele constante la protestele antiguvernamentale din ultimii ani. Moartea tragică a fiului său nu a fost singura durere din viața tristă a bărbatului, însă în ciuda greutăților Jean Chelba a trăit cu demnitate, așa cum îl descrie fostul ministru Vlad Voiculescu, „un model de demnitate şi determinare, până la sfârșit“.
Foto: Facebook
Lui Jean Chelba i s-a făcut rău în timp ce se afla acasă. Un echipaj de pe ambulanță i-a acordat primul ajutor, însă medicii nu au putut să-i salveze viața bărbatului de 68 de ani.
„Tataie“, aşa cum era alintat de cei apropiați, s-a stins la 68 de ani, după o viață marcată de suferință. În 1985, Jean Chelba a fost arestat și închis la Rahova. În 1986, şi-a pierdut soţia, pe Dana, după cum povestește fostul ministru Vlad Voiculescu. În 2015, Jean Chelba şi-a pierdut fiul în urma incendiului din Colectiv. Alex Chelba avea 33 de ani și a fost unul dintre cei care au ieșit pe propriile picioare din club, cu arsuri de gradul 2 și 3, însă a murit după șapte zile în spital.
Arestat în '85, şi-a pierdut soţia, iar fiul i-a murit la Colectiv
El a făcut parte dintre părinţii care au depus, în 2016, o plângere penală la Parchetul instanţei supreme care viza mai multe persoane care erau în Guvern în octombrie 2015, printre care fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.
„Toată lumea mă întreabă: ce vreţi, mă, voi de la acest proces şi eu spun aşa: Să se schimbe ceva în ţara asta. Nu s-a schimbat nimic în trei ani de zile. (...) Eu spun că în săptămâna cât a mai trăit Alexandru care, conform dosarului de autopsie avea 25-27 la sută arsuri, am declarat-o săptămâna minciunii. Pentru alţi părinţi a durat mai mult. (...) Consider responsabili direcţi conducătorii de la acele momente de la Colectiv, începând cu primul ministru şi terminând cu ultimul şef de secţie care n-au fost în stare profesional să acorde un ajutor specializat acestor bolnavi, ordinele haotice care s-au dat la intervenţie care a fost zero”, spunea Jean Chelba pentru Digi24.
"Ultima fotografie este din 4.07.2018, orele 21.30, din Piaţa Victoriei. România era deja în sepsis"
Mesajul integral al lui Vlad Voiculescu:
Jean Chelba. „Tataie“. S-a dus astăzi. Am mai scris despre dânsul. Mai scriu acum, ultima dată. Jean este, a fost tatăl lui Alex. Soţul Danei. 16.11.1985 Jean pleacă spre Timişoara, de unde urma să fugă din ţară. Mereu a spus ce a gândit, iar partidul nu a apreciat asta niciodată... Jean şi Dana aveau doi copii. Copii pe care Jean spera să îi crească în lumea liberă. 18.11.1985 Jean este prins. Acuzat de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei şi trimis la închisoare. La Rahova. 22.02.1986 Jean iese din închisoare şi merge acasă. Pe jos. În aceeaşi zi, Alexandru, fiul lui Jean Chelba, împlinea 4 ani. Când intră pe uşă, cineva îi spune că „Dana nu a rezistat“. Dana, soţia lui şi mama lui Alex, murise. În ziua aceea. Sepsis... Jean are încă primul lucru pe care l-au cumpărat când s-au mutat împreună - o lingură, una pentru amândoi. 07.11.2015, orele 14.50 Alexandru Chelba, fiul lui Jean, îşi pierde viaţa în urma incendiului Colectiv. Sepsis. 05.11.2017, orele 01.30 Jean Chelba se aşează pe scaunul #PentruMagicHOME. Textul de pe perete este întâmplător, după cum întâmplător este şi faptul că cel care îl înlocuieşte pe scaun este un tânăr medic rezident. Şi că Jean îl îmbrăţişează. Sau poate nimic din toate astea nu este întâmplător. Nu ştiu. Ultima fotografie este din 4.07.2018, orele 21.30, din Piaţa Victoriei. România era deja în sepsis... iar Jean Chelba era acolo deja de 7 ore. Jean Chelba era unul dintre cele câteva sute de oameni care au fost la protest în Bucureşti... la fiecare protest. Era mereu acolo. La primele proteste din 2017 m-a certat că nu m-am îmbrăcat cum trebuie şi, oricât m-am opus eu, nu m-a lăsat până nu mi-a dat mănuşile lui. Nu a fost vreun protest de atunci la care să nu mă căute să îmi dea mănuşile lui. Umbla de atunci mereu cu mai multe perechi subţiri de mănuşi pe care le cumpăra din pensia lui mizerabilă ca să le dea celor înfriguraţi de la proteste. Rămâi cu bine, Tataie Chelba! O să ne fie frig în Piaţa Victoriei, dar vom fi acolo şi pentru tine, de câte ori o fi nevoie!
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media