Portretul Regelui Mihai dintr-o biserică din Dolj a rezistat prigoanei comuniste ascuns 50 de ani sub un strat gros de var. Preotul bisericii din Salcia, din anii 50, a ştiut că doar astfel îl va putea salva şi a sperat că orânduirea se va schimba, iar chipul monarhului va fi din nou preţuit. Abia după Revoluţie, portretul lui Mihai a fost scos din nou la lumină şi străjuieşte şi acum intrarea din biserică dedicată ctitorilor.
„Şi prinţul Nicolae a trecut pe aici. L-am întâmpinat, i-am explicat. Pentru asta a venit aici în Salcia, să vadă portretul”.
Lăcaşul de cult din Salcia a fost construit în 1941. Cum era datina, la intrare era scris „Biserică ridicată în timpul regelui Mihai I”, iar portretul Majestăţii Sale a fost pictat la ctitori. Câţiva ani mai târziu, comuniştii decid ca însemnele regale să dispară.
„S-a reuşit să se şteargă inscripţia, nu şi pictura din biserică”, explică profesorul Mihai Firică.
Preotul paroh de acum șapte decenii a salvat pictura cu speranţa că vremurile se vor schimba, iar chipul regelui va fi din nou preţuit.
Portretul Regelui Mihai din această biserică din Salcia a fost ascuns aproape jumătate de secol sub un strat de var. Chipul Majestăţii sale a fost scos la lumină abia la câţiva ani după Revoluţie.
„În perioada comunistă numai dacă pronunţai numele regelui Mihai erai pasibil ca să fii ridicat de Securitate. El a fost acoperit cam prin anii 52-53, cei care l-au acoperit au fost atât de înţelepţi, că nu au stricat respectivul tablou, ci l-au acoperit cu un fel de var şi l-a protejat”, explică Gheorghe Constantinescu, fost preot în sat.
În 1995 portretul a fost scos din nou la iveală. Nu mai ştia multă lume de el, dar preotul primise odată cu parohia şi secretul. Pentru oamenii din sat această legătură cu familia regală e motiv de mare mândrie.
Nu este singurul portret al familiei regale ascuns în anii comunismului. În Catedrala mitropolitană din Craiova există un portret al celor trei regi care timp de peste patru decenii a fost acoperit ...de un dulap.