Președintele american Joe Biden a prezentat scuze istorice pentru atrocităţile comise în internatele pentru amerindieni

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden profimedia-0926305924
Joe Biden Foto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a prezentat vineri scuze istorice populației amerindiene, ai cărei copii au fost smulşi din sânul familiilor timp de peste un secol, de către stat, pentru a fi plasaţi în internate în care au fost maltrataţi, cu scopul unei asimilări forţate, „un păcat care ne pătează sufletul”, relatează AFP.

Obiectivul acestor internate era să şteargă cultura, limba şi identitatea amerindienilor. Mulţi copii au fost supuşi în aceste instrituții unor violenţe fizice, psihologice sau sexuale, potrivit unui recent raport guvernamental.

„Ofer scuze în mod oficial, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, pentru ceea ce am făcut noi”, a declarat Joe Biden în Rezervaţia Gila River, în Arizona, după ce a cerut să se respecte un moment de reculegere în memoria „persoanelor pierdute şi generaţiilor care trăiesc cu acest traumatism”, potrivit News.ro.

Aceste internate au existat de la începutul secolului al XIX-lea şi până în anii '70. Potrivit raportului guvernamental, cel puţin 973 de copii au murit în aceste structuri.

„Copiii veneau la şcoală, erau dezbrăcaţi, părul lor, despre care li se spunea că este sacru, le era tăiat. Numele lor erau literalmente şterse, înlocuite cu un număr sau un nume în limba engleză”, a spus preşedintele american.

Unii erau „obligaţi la munci forţate, alţii erau adoptaţi fără consimţământul părinţilor lor biologici, alţii lăsaţi să moară şi îngropaţi în morminte anonime”, a adăugat Biden.

Este vorba despre „unul dintre cele mai oribile capitole ale istoriei americane”, a subliniat Joe Biden. „Durerea cauzată va fi mereu o marcă a ruşinii, o pată în istoria americană”.

Biserica, implicată

Aceste scuze - rare - sunt „atât de istorice încât nu sunt sigură că pot să exprim impactul în mod adecvat”, a declarat joi secretara de Interne Deb Haaland, prima secretară amerindiană din Statele Unite. Ele „înseamnă mai mult decât pot exprima cuvintele”.

La iniţiativa sa a fost lansată o mare anchetă în 2021, care s-a încheiat cu un raport detaliat. Ea a fost într-un turneu, intitulat „Drumul vindecării”, în 12 comunităţi amerindiene, pentru a da victimelor ocazia să-şi împărtăşească mărturiile.

„Timp de peste un secol, zeci de mii de copii, încă de la vârsta de patru ani, au fost smulşi din sânul familiei şi al comunităţii lor pentru a fi plasaţi cu forţa în internate gestionate de către Guvernul american şi instituţii religioase”, a declarat secretara. „Asta include propria mea familie”.

„Timp de decenii, acest teribil capitol a fost ocultat de cărţile noastre de istorie”, a adăugat ea.

Episcopii catolici americani au recunoscut în mod oficial anul acesta rolul Bisericii în „traumatismele” la care au fost supuşi amerindienii şi au prezentat scuze.

În Canada vecină avea loc aceaşi practică a internatelor, iar ţara a deschis în ultimii ani ochii asupra acestei pagini sumbre a istoriei sale.

Rana a fost redeschisă în 2021 prin descoprirea a peste 1.000 de morminte anonime în incintele fostelor internate catolice pentru amerindieni.

Într-o vizită în Canada, în vara lui 2022, Papa Francisc a cerut „iertare pentru răul comis”.

Serie de măsuri

Administraţia lui Joe Biden a implementat o serie de măsuri în vederea susţinerii naţiunilor amerindiene şi îmbunătăţirii relaţiilor cu statul federal.

Mai multe locuri ancenstrale au fost desemnate „monumente naţionale”, s-au dat decrete în vederea impunerii unor consultări „regulate” şi „robuste” ale guvernămintelor amerindiene de către agenţiile federale şi s-au investit miliarde de dolari în construirea unor infrastructuri în rezervaţiile amerindiene.

Vizita lui Joe Biden intervine în plină campanie prezidenţială a vicepreşedintei sale Kamala Harris împotriva republicanului Donald Trump, într-o cursă extrem de strânsă.

În 2020, Joe Biden a obţinut o victorie la limită în Arizona, un stat-cheie care ar putea, împreună cu altele, să stabilească rezultatul scrutinului în noiembrie şi care este unul dintre statele în care populaţia amerindiană este cea mai importantă în Statele Unite.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut...
Digi FM
Ce pensie are Petre Roman, după ce a primit 2.300 de lei în plus la recalculare. Continuă să lucreze și la 78...
Pro FM
Cum au descoperit matinalii de la ProFM talentul unei fetițe de 13 ani
Film Now
Keanu Reeves, fotografiat ținându-se de mână cu iubita lui. După o viață marcată de tragedii, actorul din...
Adevarul
Cruzimea gratuită a unei șoferițe din Iași. A trecut cu mașina peste un câine și a fugit
Newsweek
Pensionarii au luat cu 150 lei mai puțin la pensie, la recalculare decât s-a promis. Cifre OFICIALE
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Momentul emoționant când o pisică dispărută se întoarce acasă, surprins pe camera de supraveghere: „Am...
Film Now
Nicole Kidman, adevărul despre scenele intime filmate cu Tom Cruise în „Eyes Wide Shut”: „Am avut o clauză...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”