FOTO: presidency.ro
ACTUALIZARE 13:40 Președintele a pledat pentru o relație de bună vecinătate cu Ucraina, ca premisă pentru o regiune sigură și prosperă. El a spus că a atunci când există voință politică, provocările se transformă în oportunități. Șeful statului a reafirmat că România susține respectarea suveranității, unității și integrității teritoriale a Ucrainei. El a pledat pentru aplicarea rapidă și necondiționată a pachetului de măsuri convenit la Minsk și în acest context a menționat că România este de părere că sancțiunile UE la adresa Rusiei trebuie să fie menținute.
Klaus Iohannis a subliniat că menținerea cursului reformelor este cel mai bun mesaj pe care Ucraina îl poate da pe calea europeană. În acest context, Klaus Iohannis a cerut ca summitul Parteneriatului Estic de la Riga să dea perspective clare statelor din vecinătatea estică.
„Considerăm că summitul Parteneriatului Estic de la Riga ar trebui să contureze o viziune ambițioasă, strategică, a Uniunii Europene față de statele din vecinătatea estică. Pornind de la o abordare flexibilă, pe termen mediu și lung, aceasta ar trebui să țină cont de aspirațiile europene ale statelor partenere și de principiile diferențierii și evaluării pe baza meritelor proprii”, a spus președintele Iohannis în declarația susținută alături de președintele Petro Poroșenko.
„Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităților noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant și-un pod în relațiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să-și reia activitatea și să abordeze aspecte de actualitate”, a declarat președintele. „Dorim ca prin toate acțiunile noastre să vedem efecte pozitive în ceea ce privește contactele directe între cetățenii noștri și proiectele comune în plan economic și cultural”, a adăugat el.
ACTUALIZARE 8:45 Președintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a pleca în Ucraina, că un alt subiect de discuție cu partenerii ucraineni va fi sprijinul pentru etnicii români din Ucraina, respectiv pentru etnicii ucraineni din România, iar acest lucru este posibil inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale.
„Voi reafirma sprijinul constant pentru Ucraina și parcursul său european”, a spus președintele Klaus Iohannis. El a precizat că va aborda subiectul evoluțiilor din sud-estul Ucrainei și va exprima susținerea României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
România dorește să fie un factor activ pentru găsirea unei soluții politice la situația din Ucraina. „Suntem interesați să avem un stat vecin ferm angajat pe calea consolidării democratice”, a afirmat șeful statului.
El a subliniat că întărirea parteneriatului și a cooperării cu Ucraina se va baza pe pragmatism și încredere.
Cei doi oficiali au mai discutat în urmă cu aproape o lună la Consiliul European. Întrevederea bilaterală a avut loc la solicitarea liderului de la Kiev. Cu această ocazie, Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a face o vizită la Kiev, invitație pe care o lansase încă din mesajul de felicitare transmis cu ocazia alegerii.
Cei doi preşedinţi se întâlniseră însă pentru prima oară la Paris, în ianuarie, când au stat alături la marşul de solidaritate organizat după atentatele comise de radicali islamiști.
Klaus Iohannis susţine că singura soluţie pentru criza din Ucraina este cea politică, bazată pe dialog. Președintele României a ținut să transmită luna trecută un mesaj de solidaritate față de Ucraina, cu ocazia comemorării unui an de la evenimentele din Piața Independenței. Klaus Iohannis a fost reprezentant atunci de fostul său consilier pe probleme de securitate, George Scutaru, cel care, între timp, și-a dat demisia.
Şeful statului va discuta la Kiev şi cu preşedintele Parlamentului şi cu premierul ucrainean.
În urmă cu aproape o lună, şeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin.
Subiectul Ucraina a fost abordat de Klaus Iohannis și în convorbirile purtate în Germania cu Angela Merkel, în timpul vizitei efectuate la sfârșitul lunii trecute.
Vizita președintelui român la Kiev intervine într-un climat tot mai tensionat între NATO și Rusia.
Citiți și