Viorica Dăncilă: „Am fost unul dintre luptătorii pentru statul de drept”

Data actualizării: Data publicării:
dancila se roaga de iohannis sa ii numeasca ministrii
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Guvernul depune plângere penală împotriva președintelui Iohannis. Îl ameninţă mai precis, pentru că, în mod concret, șefa Guvernului nu a putut preciza pentru ce faptă penală îl acuză pe președinte. Anunțul a fost făcut sâmbătă de premierul Viorica Dăncilă, după Comitetul Executiv al PSD. Este mai degrabă o ofensivă de imagine a social-democraților, în condițiile în care legea permite inculparea şefului statului doar pentru înaltă trădare. 

„Legat de afirmația președintelui că Guvernul este corupt, vom acționa în judecată, pentru că am spus că e ușor să pui etichete, dar trebuie să aibă un fundament. Nu am avut niciodată probleme de corupție, ba dimpotrivă, am fost unul dintre luptătorii pentru statul de drept, dar şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Când spui că cineva este corupt înseamnă că ai dovezile necesare. Este de neacceptat”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința CEx PSD de la Mamaia.

Întrebată care este fapta pe care o sesizează, Dăncilă a afirmat că duminică se va întâlni cu avocații.

Totodată, social-democraţii au anunţat că vor merge la CCR, dacă nu va fi rezolvat interimatul în cazul celor trei ministere care au fost deţinute de ALDE.

„În ceea ce priveşte interimatul celor trei ministere (deţinute de ALDE - n.r.) voi avea o discuţie telefonică cu preşedintele, iar în cazul în care nu vom avea o nominalizare pentru aceste interimate, vom merge către Curtea Constituţională'”, a arătat Dăncilă.

Viorica Dăncilă nu se grăbește să meargă în Parlament cu executivul remaniat

Premierul a explicat că votul din Parlament privind remanierea nu are vreo legătură cu căderea Guvernului, pentru că singura formulă ca un Cabinet să plece de la Palatul Victoria este prin moțiune de cenzură.

„Nu este vorba despre un vot de încredere. Dacă nu trece remanierea, rămâne guvernul în forma veche, nu presupune schimbarea guvernului. Majoritatea din Parlament nu mai este reprezentată atunci când trece o moțiune de cenzură. Pentru că s-ar putea ca, dintre miniștrii propuși, unii să nu fie de acord. Când ai moțiune înseamnă că nu mai avem majoritate și trebuie să ieșim de la guvernare”, a explicat Viorica Dăncilă.

Întrebată de ce nu se grăbește să meargă cu Cabinetul în Parlament, Dăncilă a spus: „Avem probleme importante, altele decât să mergem în fața Parlamentului. Nu văd de ce atâta grabă să mergem în Parlament. Activitatea Guvernului este blocată decât dacă (sic!) domnul prețedinte nu nominalizează interimari la cele trei portofolii. Deocamdată nu suntem blocați, să vedem ce se întâmplă. Pornesc de la buna-credință că dl. președinte va nominaliza cei trei miniștri care să asigure interimatul”.

Chestionată cu privire la discuțiile cu parlamentari de la alte formațiuni, implicit ALDE și dacă se așteaptă la noi plecări din PSD, premierul a completat: „Eu nu am discutat cu dl Zamfir, dar dacă sunt colegi care vor să vină la guvernare din partea ALDE, vom accepta acest lucru, pentru că am mers până acum și vrem să asigurăm continuitatea. (...) Dacă ar pleca în fiecare săptămână 4-5 (n.r.: cu referire la vehiculatele plecări din PSD), nici nu am mai avea grup. Am discutat cu parlamentarii, marea majoritate sunt implicați în campania electorală. Eu cred în colegii mei. Cei care vor pleca în perioada următoare va fi un număr foarte mic sau deloc”.

Cine va fi președinte al Senatului

Viorica Dăncilă spune că la ședința CEx nu a fost adusă în discuție președinția Senatului, social-democrații așteptând mai întâi ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze. „Nu am discutat despre președinția Senatului. Să își depună demisia din funcția de președinte al Senatului domnul Tăriceanu și apoi discutăm despre nume. Avem vicepreședinți care pot asigura interimatul. Vom discuta în cadrul reuniunii pe care o vom avea cu senatorii”, a spus Viorica Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în prima zi a sesiunii parlamentare va demisiona oficial din funcția de președinte al Senatului. Social-democrații au ca posibile variante pentru șefia Senatului pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, potrivit surselor Digi24.ro, o parte dintre liderii ALDE sunt nemulțumiți de decizia lui Tăriceanu de a renunța la candidatura pentru prezidențiale și susțin că nu se vor implica în campania lui Mircea Diaconu. De asemenea, mai mulți parlamentari sunt gata să dezerteze din partid și să susțină la vot Guvernul. La schimb, Viorica Dăncilă le-ar putea oferi președinția Senatului după demisia lui Tăriceanu și posturi în executiv. 


Președintele PSD, Viorica Dăncilă, face declarații la ora 17.00, după ședința Comitetului Executiv de la Mamaia. 

În discuțiile cu liderii PSD, Dăncilă a spus că va depune plângere penală pentru calomnie împotriva președintelui Klaus Iohannis, deși calomnia a fost dezincriminată, iar șeful statului poate fi inculpat doar pentru înaltă trădare. 

Premierul a spus de asemenea că nu se grăbește să meargă în Parlament și că PSD nu va pleca de la guvernare.

„Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărâri vom lua în perioada imediat următoare. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că într-o luptă merg doar cei puternici. Cei slabi sau cu îndoieli trebuie să rămână pe margine. Sunt un om puternic și am oameni foarte puternici în jur care nu vor ezita nicio clipă, a spus Dăncilă.

Editare web: Monica Bonea/Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri