Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți adoptarea prin ordonanță de urgență a noului Cod administrativ, unul deosebit de controversat, mai ales în ceea ce privește pensiile speciale ale aleșilor locali și a reducerii termenului pe care îl are președintele pentru a numi un ministru.
ACTUALIZARE. Vicepremierul Daniel Suciu a anunțat că Guvernul a adoptat astăzi OUG pentru Codul Administrativ.
Documentul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.
Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut la începutul ședinței de Guvern că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.
„Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a mai spus Dăncilă.
Controversele noului Cod administrativ
Potrivit noului Cod administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru. Termenul a fost redus drastic, de la 45 de zile. Totodată, Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.
Proiectul mai are și alte prevederi controversate. Una dintre ele se referă la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod, președinții de consilii județene vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.
În plus, prin acest act normativ se renunță la subvenționarea transportului public local.
Proiectul aduce reglementări noi și în ceea ce privește posturile de funcționari publici. Astfel, ar putea fi angajați mai mulți consilier la primării, atât pentru primari, cât și viceprimari.
O altă problemă a acestui nou Cod, ridicată de deputatul Nicușor Dan, este faptul că deciziile cu privire la patrimoniu, mai puțin transferul de drept de proprietate, vor fi adoptate în consiliile locale prin majoritatea simplă, nu de două treimi. Acest lucru ar duce la intrarea în legalitate a celor 22 de companii municipale din București, mai spune parlamentarul.
„A doua chestiune este delegarea de atribuții, primarul numai semnează. Suntem în situația în care primarul are cea mai mare putere, vrea să dea un act cu potențial de a fi ilegal, pune presiune pe director, directorul semnează și primarul nu răspunde”, a conchis Nicușor Dan.