Sunt două săptămâni de la declanşarea crizei în Uniunea Social Liberală, criză care pare că se îndreaptă spre deznodământ. A început în momentul în care premierul Victor Ponta a condiţionat numirea lui Klaus Iohannis în funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier de crearea unui post de vicepremier şi pentru conservatori. În fiecare zi, liderii USL au lansat noi atacuri: dacă Crin Antonescu spunea că Ponta tratează USL ca pe propria moşie, liderul social-democrat l-a acuzat pe liderul PNL că se pregăteşte să candideze la prezidenţiale, susţinut nu de USL, ci de opoziţie. Aşa s-a ajuns ca liberalii să îi dea premierului un ultimatum de care acesta nu a ţinut cont: dacă nu acceptă cerinţele PNL, atunci pleacă de la guvernare.
Iată o sinteză a declaraţiilor importante lansate de liderii USL începând din 11 februarie:
Victor Ponta, 11 februarie: „A existat o propunere din partea mea, ca premier, ca guvernul să meargă luni în Parlament cu o nouă formulă guvernamentală care să îl includă pe Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier, şi încă trei vicepremieri, reprezentând cele patru partide care formează USL.”
Klaus Iohannis, 13 februarie: „Nu am discutat ieşirea de la guvernare. Noi nu putem să acceptăm ca PNL să fie pus pe picior de egalitate cu Partidul Conservator.”
Victor Ponta, 11 februarie: „(Reporter: Crin Antonescu susţine că aţi primit o listă de priorităţi de la Joe Manuel Barroso, precum un chelner.) De când e prieten cu Băsescu, are acelaşi limbaj.”
Crin Antonescu, 13 februarie: „Foarte mulţi colegi, printre care mă număr, suntem dezamăgiţi. Pot spune că domneşte şi o iritare şi nemulţumire.”
Victor Ponta, 17 februarie: „Rămânem cu guvernul aşa cum este. Sau mergem la o restructurare masivă.”
Crin Antonescu, 17 februarie: „Pe poziţiile noastre nu Ponta face ordine. USL să rămână USL şi să nu se transforme în PSD şi asociaţii.”
Victor Ponta, 18 februarie: „Sunt patru propuneri. Eu astăzi întocmesc documentele pentru toate patru. Dacă la ora 5 domnul preşedinte Antonescu îmi dă ok-ul, le trimit şi închidem discuţia.”
Crin Antonescu, 18 februarie:„V-am spus doar că premierul nu poate face această numire, că nu o poate face cu forţa.”
Victor Ponta, 19 februarie: „Iohannis la Finanţe şi vicepremier? Bineînţeles. Funcţia de vicepremier şi Ministerul de Finanţe este al PNL.”
Crin Antonescu, 19 februarie: „Noi am cam fost daţi afară de la Guvernare. Luni seara sau marţi, România va avea un guvern. Fie un guvern USL, fie un guvern USD. Guvernul USD este lipsit de orice legitimitate şi voi cere demisia lui imediat. Mă întreb de ce PSD şi Ponta doresc neapărat Ministerul de Interne, pe care să îl controleze.”
Victor Ponta, 20 februarie: „Am convingerea că Antonescu a luat decizia de a merge singur şi a fi un candidat din opoziţie. Până acuma, cei care au candidat din opoziţie au câştigat.”
Victor Ponta, 21 februarie: „Eu cred în continuare în USL. Iohannis este binevenit în Guvern, fie pe funcţia de ministru de Interne, fie pe cea de la Finanţe.”
Crin Antonescu, 22 februarie: „Dacă nu pune miniştrii luni sau marţi, noi nu suntem de acord într-o prelungire ultra-artificiala a acestei crize. (Ponta) să îşi facă un guvern singur.”
Victor Ponta, 21 februarie:„În măsura în care decizia PNL va fi de a retrage din guvern miniştrii PNL, voi nominaliza în locul acestora tot membri ai cabinetului şi vom încerca, atâta timp cât ne permit termenele constituţionale, să găsim o soluţie politică pentru ca guvernarea să continue sub forma USL. 8 martie (este) termenul la care expiră cele 45 de zile. Nu putem avea guvern fără ministru de Interne.”