România va ţine sub control cheltuielile publice, în ciuda alegerilor care urmează, şi va continua să vândă active - este asigurarea pe care o dă premierul Victor Ponta într-un interviu acordat Wall Street Journal. Publicaţia americană arată că Fondul Monetar Internaţional este îngrijorat că presiunile electorale de anul viitor ar putea micşora „cămaşa de forţă fiscală” pe care o are acum România.
Preocupările instituţiilor financiare internaţionale vin pe fondul disensiunilor politice interne privind direcţia spre care se îndreaptă ţara, argumentează jurnaliştii americani. Premierul Victor Ponta promite însă că va menţine deficitul sub 3% anul acesta şi anul viitor, iar datoria publică - sub 40%.
Victor Ponta: Consolidarea fiscală nu va descuraja investiţiile
„Prioritatea mea absolută este menţinerea acestor date pozitive cât timp se păstrează randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale româneşti la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuşi, consolidarea fiscală nu va fi atât de drastică încât să descurajeze investiţiile publice”, a spus premierul, citat de publicaţia americană.
Totuşi, disputele interne au fost ilustrate de eşecul privatizării CFR Marfă, cred cei de la Wall Street Journal. Este însă o situaţie ce va fi evitată pe viitor, le-a spus premierul, care a adăugat că privatizarea companiei va fi reluată şi este un proces care va dura în jur de opt luni.
Premierul a vorbit şi despre proiectul de la Roşia Montană. El nu este sigur că Parlamentul va da undă verde proiectului: „Cred că în final, majoritatea societăţii româneşti va înţelege că dacă respectăm standardele de protecţie a mediului, dacă obţinem beneficii din taxe, redevenţe, locuri de muncă, trebuie să facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa şi din alte regiuni ale lumii - profită de resursele lor naturale.”
Jurnaliştii de la Wall Street Journal citează în acest context un think tank american care consideră că proiectul este un „test politic pentru viitoarele proiecte interne şi internaţionale” şi un indiciu despre cum abordează România investitorii.
Publicaţia aminteşte şi despre vizita în SUA a prim-ministrului programată pentru săptămâna viitoare, care are loc în contextul lobby-ului făcut de compania Chevron pentru explorarea de gaze de şist, un alt proiect căruia i se opun ecologiştii din România.