Dacă în Camera Deputaţilor se votează împotriva cererii de începere a urmăririi penale, premierul nu poate fi suspendat.
Art. 109 din Constituţie prevede că „Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia”.
Potrivit aceluiaşi articol, „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.
În această după-amiază se stabilesc procedurile privind solicitarea procurorului general al României în ceea ce privește învinuirea premierului și deputatului PSD Victor Ponta, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Am convocat pentru ora 17:00, astăzi, conform regulamentului Camerei Deputaților, de îndată, Biroul Permanent pentru a stabili procedurile care sunt scrise în regulament. Nu am citit dosarul, asta este prevederea pe care o am, ca să putem îndeplini obligațiile pe care le avem”, a spus Valeriu Zgonea.
Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor.În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
Pe de altă parte, în aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, legat de desemnarea lui dan Şova ca ministru. În legătură cu aceste aspecte, procurorul șef al DNA a transmis solicitările prin care cere aviz pentru Camerei Deputaților, pentru începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta.
Klaus Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta demisia, dar acesta a comunicat ulterior că doar Parlamentul poate decide: „Am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită!”.