„Cred după nenumărate proiecte, promisiuni care au eşuat, că săptămâna viitoare Parlamentul trebuie să ia o decizie. Sunt decizii dificile, dar acestea trebuie implementate de autoritățile locale. Dacă mă întrebați, e foarte clar și nu ezit nicio secundă, dacă vorbim de viața unui om, de viața unui copil și viața câinelui, evident că trebuie să apărăm viața oamenilor”, a spus Victor Ponta.
„Nu se mai poate să nu se întâmple nimic. Trebuie luată o decizie foarte clară”, a spus premierul.
Eu vorbesc de o soluție eficientă. Legea e la camera decizională, la Camera Deputaților, și săptămâna viitoare, nu cu o altă întârziere, trebuie luată decizia”, a spus premierul.
Declarațiile sale vin în contextul în care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat organizarea unui referendum privind eutanasierea maidanezilor, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că i se pare mai „logică” soluția propusă de președintele Traian Băsescu, și anume adoptarea unei ordonanțe de urgență în privința câinilor fără stăpân.
Săptămâna viitoare, la Camera Deputaților este programată o ședință a comisiilor reunite, Comisia Juridică și Comisia pentru Administrație, care trebuie să redacteze un raport pe care să-l trimită plenului. Vor fi invitați și reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai administrației locale și ai autorității sanitar-veterinare. Așadar, este așteptat să fie o dezbatere destul de lungă și e greu de crezut că se poate încheia într-o singură zi.
Luni, parlamentarii vor avea o zi liberă, pentru că începe școala, așa că rămân zilele de marți și miercuri, când ar putea să stabilească ședințele de plen. Astfel, ne putem aștepta ca marți să aibă loc dezbaterile în comisii, pentru ca miercuri legea să fie dezbătută în plen.
Nu s-a mai întâmplat de mult ca parlamentarii să se mobilizeze atât de bine.
Proiectul de lege dezbătut de parlamentari a fost contestat la Curtea Constituțională, iar judecătorii Curții au decis că eutanasierea trebuie văzută ca ultima soluție și trebuie ca legea să stabilească foarte clar toate celelalte etape care trebuie parcurse până la această soluție ultimă. Tocmai aceasta a fost observația judecătorilor, și anume că nu sunt stabilite foarte clar celelalte etape, celelalte criterii – identificarea câinilor, sterilizarea lor, adăpostirea lor, termenele foarte clare în care pot să fie revendicați sau adoptați.
La Senat, legea a fost pusă în acord cu decizia judecătorilor CCR. Au fost impuse termene – 30 de zile pentru câinii care nu sunt adoptați și trei zile pentru câinii agresivi, dar la Camera Deputaților încă nu s-a operat această modificare.
Legea mai prevede că trebuie sterilizați toți câinii care nu sunt de rasă, fie că au sau nu stăpân, iar cei care nu vor să-și sterilizeze animalele trebuie să plătească o taxă foarte mare primăriilor.