"În niciun caz nu e o formă perfectă. Doar Dumnezeu ar putea face o formă perfectă a Codului", a spus Victor Ponta. Premierul îi acuză pe liberali că blochează reducerea taxei pe valoare adăugată şi a unor accize.
Preşedintele Klaus Iohannis îi aminteşte însă că ideea a promovat-o chiar el, în timpul campaniei electorale. „Aceste idei, toate, sunt luate din propunerile PNL sau din propunerile mele. Am mari semne de întrebare, nu a ajuns la mine niciun fel de draft, de act normativ, bănuiesc că va ajunge şi voi face o analiză mai detaliată. Fiţi asiguraţi că mai curge multă apă până când ajungem să avem o lege care prevede aceste reduceri”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Chiar şi aşa, propunerile Guvernului sunt necesare pentru economie, susţine fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
„Vor da un suflu nou economiei, de care are nevoie pentru a porni încă unul din motoarele necesare relansării depline economice. Mă refer la consum”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Totuşi, trebuie văzut dacă statul îşi permite aplicarea tuturor măsurilor anunţate, printre care şi reducerea CAS din 2017 şi a cotei unice din 2019. Pe acest subiect se vor pronunţa şi reprezentanţii Consiliului Fiscal. Proiectul de Cod Fiscal se află, în prezent, în dezbatere publică. Guvernul vrea ca, până la începutul lunii iunie, noua legislaţie să fie adoptată de Parlament.
„Voi face toate eforturile ca acest Cod să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamenare, inclusiv iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă, la un moment dat, se bochează politicianist de către PNL sau de către altcineva”, a declarat Victor Ponta.
Iniţial, Guvernul a anunţat reducerea TVA de la 24% la 20% de anul viitor, odată cu scăderea accizelor la carburanţi şi alcool. Rămâne însă de văzut în ce măsură va reuşi statul să acopere golul de peste 16 miliarde de lei provocat de scăderile de taxe, în 2016.