Cele mai importante declaraţii ale premierului:
- Mă voi referi în special la perioada începută în anul 2000 odată cu Guvernul Isărescu şi încheiată în 2008 cu creştere economică.
- Din 2008-2009 s-a oprit acest drum ascendent şi obligaţia noastră este să aducem România într-o poziţie de creştere.
- După 2008, România a pierdut valoarea acestui Produs Intern Brut. De atunci, am cheltuit mai mult decât am produs.
- Trebuie să închidem patru ani de subdezvoltare. Să ne întoarcem unde eram în 2008.
- Voi fi sincer: şi în 2013 vom cheltui mai mult decât producem. La sfârşitul anului, fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro.
- Cât are de plătit România datorie publică: 2500 de euro per cetăţean. În ultimii patru ani, aproape s-a dublat datoria publică.
- 14,4 miliarde este datoria externă pe care trebuie să o rambursăm în acest an, nu trebuie însă plătită toată, se poate refinanţa. Guvernul are de rambursat 1,4 miliarde de euro, din împrumutul acordat de FMI şi Uniunea Europeană în 2009.
- Este vorba de un procent de 34,7% din PIB datorie. În UE doar trei ţări au datorii mai mici decât noi. Estonia, Ungaria, Luxemburg.
- Avem de plătit 10,2 miliarde de euro salarii pentru tot ceea ce înseamnă personal bugetar, inclusiv medici, poliţişti, pompieri, judecători, administraţie locală. Pensii: 11,1 miliarde de euro, în condiţiile în careavem 4,5 milioane de angajaţi şi peste 6 milioane de pensionari.
- Investiţii: 7,8 miliarde de euro, din care o treime se vor face din fonduri europene. Nu se reduce în nici un fel suma alocată în 2012.
- Cheltuieli cu bunuri şi servicii, funcţionarea instituţiilor: 7,6 miliarde de euro.
- 4,4 miliarde de euro - procentul cel mai mic din buget pe care îl alocăm cheltuielilor sociale.
- Dobânzi: 2,5 miliarde de euro. Subvenţii: 1,1 miliarde de euro. Contribuţia României la bugetul UE: 1,4 miliarde de euro. Alte transferuri şi cheltuieli: 2,9 miliarde de euro.
- 6,2 miliarde de euro pentru Sănătate.
- Sporturi: 4,9 miliarde de euro.
-Educaţie şi Cercetare: 4,4 miliarde.
- Agricultură şi Dezvoltare Rurală: 3,8 miliarde de euro. Nu sunt incluse subvenţiile pe care le primim în baza Politicii Agricole Comune pentru fermieri.
- Apărare şi Mediu, câte 1 miliard de euro. Alte domenii bugetare: 5 miliarde.
- Vreau ca românii să ştie că în 2012 nu s-a cheltuit nici un euro din acordul preventiv încheiat cu Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
- Avem de plătit 800 de milioane de euro pentru medicamente.
Guvernul mizează pe programele cu fonduri europene
Guvernul are anul acesta la dispoziţie aceiaşi bani ca şi în 2012. Vor exista însă modificări în ceea ce privește modul de cheltuire.În primul rând, Executivul va aloca mai puţini bani pentru investiţii (minus 1,2 miliarde de lei), dar va majora cheltuielile pentru cofinanţarea programelor care folosesc fonduri europene (plus 2,7 miliarde de lei), în speranţa că astfel vor fi în primul rând finanţate cele mai importante proiecte de investiții. Guvernul îşi doreşte şi să crească gradul de absorbție a banilor de la Bruxelles.
Creşteri de cheltuieli
Executivul mai intenţionează să aloce mai mulţi bani pentru salariile bugetarilor (plus 1,8 miliarde de lei) şi să crească sumele pentru acoperirea deficitelor din bugetul asigurărilor sociale de stat şi din bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate (plus 3,2 miliarde lei). Cheltuieli mai mari vor fi şi cu plata dobânzilor aferente datoriei publice (400 de milioane de lei).
Guvernul trebuie să ia însă banii aceştia de undeva, iar de la Palatul Victoria privirile se îndreaptă către subvenţii, care ar putea fi reduse (minus 400 milioane de lei), ca şi cheltuielile cu bunuri şi servicii (minus 700 de milioane) și sumele alocate programelor cu finanţare rambursabilă (minus 1,9 miliarde de lei).