În Cipru, autorităţile au decis să impoziteze cu cel putin 30 % toate economiile din bănci mai mari de 100 de mii de euro. O măsură care i-a îngrijorat şi pe românii care au bani în conturile băncilor de la noi, dar care au acţionariat cipriot. Mai mulţi clienţi au depus deja cereri de lichidare a conturilor de economii.
În plus, depozitele din Cipru, ca şi cele din România şi din celelate ţări ale Uniunii Europene sunt garantate în limita a 100.000 de euro. Dar în ţara noastră, aproximativ 16.000 de persoane au economii totale de peste 100.000 de euro într-un singur cont, arată datele Fondului Naţional de Garnatare a Depozitelor.
Două din cele 42 de bănci prezente în ţara noastră au acţionariat din Cipru - Marfin Bank şI Bank of Cyprus. Portofoliul acestora este însă unul mic şi reprezintă doar 1,3 % din totalul activităţilor bancare româneşti.
La Bank of Cyprus din Cipru are cont şi senatorul UDMR Verestoy Attila, dar şi la alte şapte bănci străine. Cea mai mare sumă, peste 1,5 milioane de euro, se află într-o bancă din Elveţia.
Un alt politician cu depozite la Bank of Cyprus este şi senatorul liberal Doina Anca Tudor. Parlamentarul are deschise două conturi la respectiva bancă din Cipru, însă cea mai mare sumă, peste 500.000 de euro a depus-o într-o bancă din Belgia.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a ales Belgia pentru a-şi ţine o parte din economii. Liderul liberal deţine în două conturi puţin peste 21.000 de euro.
Printre politicienii români care au conturi deschise în bănci străine se mai află senatorul PSD Mircea Geoană, deputaţii PDL Dan Cristian Popescu şi Florin Mihail Secară, sau deputatul social-democrat Ana Birchall.