V. Ponta și C.P. Tăriceanu pregătesc o lege privind drepturile omului și respectarea prezumției de nevinovăție

Data publicării:
ponta tariceanu

"Săptămâna viitoare (...) vom depune în Parlament un proiect de lege care, practic, transpune în legislația din România exact ce înseamnă transpunere — Directiva europeană privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție. Cea pe care tovarășa Prună, de la Securitate, a zis că nu vrea să o transpună, pentru că în România drepturile sunt un lux. (...) Nu mi s-a mai întâmplat, eu am fost prim-ministru patru ani, el (Călin Popescu-Tăriceanu, n.r) patru ani. E o directivă europeană care se referă la drepturile omului pe care doamna Prună refuză să o transpună. Călin Popescu-Tăriceanu, senator, și eu, deputat, o redepunem", a spus Victor Ponta, la România Tv.

Ministrul justiției explica zilele trecute că următoarea directivă europeană care va fi transpusă cu prioritate în legislația românească este cea referitoare la confiscarea extinsă. 

Ea a precizat într-o postare pe o rețea de socializare că transpunerea acestei directive, precum și a altor două care au termen de implementare până în mai 2017 reprezintă priorități ale Ministerului Justiției, în timp ce directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, asupra căreia au existat discuții în spațiul public, poate fi implementată până în decurs de doi ani.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii în drept știu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de... 6 ani", afirmă Raluca Prună.

Ea susține că reproșurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumția de nevinovăție sunt făcute "pe fundal politic și electoral".

"Mi se reproșează, pe fundal politic și electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă", a scris ministrul Justiției pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce spunem PECO la benzinării: ce înseamnă inițialele și cum au rămas în vocabularul românesc
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Specialiștii spun că au găsit cauza cancerului colorectal la tineri. Ce legătură au fructele pe care le...
Newsweek
Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
profimedia-0894904712
Londra menține tăcerea privind utilizarea de către Kiev a rachetelor sale cu rază lungă de acțiune împotriva...
Digi Animal World
Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit...
Film Now
James Van Der Beek, prima apariție pe covorul roșu după ce a anunțat că are cancer. Cum arată celebrul actor...
UTV
Angelina Jolie, aparitie rara alaturi de fiul ei si al lui Brad Pitt