USR îi cere lui Iohannis să atace la CCR modificările legii ANCOM. "4 din 7 membri ai Comitetului de Reglementare pot fi din partide"

Data publicării:
sediul central al ancom din bucuresti
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Foto: Inquam Photos / George Călin

USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi Avocatului Poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituţională (CCR) modificările aduse conducerii ANCOM, prin care 4 din cei 7 membri ai unui Comitet de Reglementare în Comunicații pot fi numiți din rândul partidelor. USR arată că astfel este compromisă independența instituției, potrivit Agerpres.

"Faptul că 4 din cei 7 membri ai aşa-zisului Comitet de Reglementare pot fi şi membri de partid compromite independenţa acestei instituţii. Modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt de natură să politizeze iremediabil instituţia, slăbind independenţa ANCOM şi abilitatea acesteia de a controla eficient şi imparţial modul în care funcţionează piaţa de comunicaţii din România, o piaţă în valoare de peste 4 miliarde de euro", arată un comunicat USR.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că modificările aduse structurii de conducere a ANCOM reprezintă "nu doar încă o încercare de politizare" a unei instituţii de reglementare a pieţei din România sau "o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid", ci "un atac direct" la siguranţa naţională.

"Suntem înainte de lansarea licitaţiei pentru tehnologia 5G, o licitaţie de aproape un miliard de euro, şi am văzut eforturile financiare extraordinare şi PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranţa naţională. Ori, exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-i confere controlul asupra autorităţii care va organiza licitaţia şi care va desemna câştigătoarea ei", a precizat senatorul.

Conform senatoarei USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, extinderea conducerii ANCOM de la trei la şapte membri se realizează "fără nicio justificare reală".

"Cei patru membri adăugaţi în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituţie care ar trebui să fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicaţie pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat şi vorbim de şase ani în conducerea ANCOM plătiţi din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabileşte în cuantum de patru salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an", a precizat Silvia Dinică.

Potrivit USR, modificările propuse "contravin codului european al comunicaţiilor", care prevede o serie de garanţii pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor.

"Astfel, contrar directivei europene, noua lege permite membrilor Consiliului de reglementare să fie membri ai unui partid politic, expunându-i pe aceştia unor influenţe externe. (...) Mai mult, modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar", reiese din comunicat.

Parlamentarii USR atrag atenţia asupra "încălcării principiului bicameralismului" prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conţinut juridic care nu au fost supuse şi dezbaterii Camerei Deputaţilor.

"De asemenea, modificările substanţiale operate în cadrul comisiilor parlamentare depăşesc intenţia iniţiatorilor exprimată prin expunerea de motive şi forma iniţială a propunerii legislative, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale. Nu în ultimul rând, dovadă a urgenţei nejustificate cu care a fost promovat acest proiect, este încălcarea termenelor prevăzute de regulamentele parlamentare, care prevăd garanţii minimale ca parlamentarii să se documenteze şi să voteze proiectele supuse dezbaterii plenului în cunoştinţă de cauză", precizează USR.

Redactor: Alexandru Costea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...