Grupurile parlamentare ale USR cer revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, după ce Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale.
„Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente este numit de Parlament şi, conform principiului simetriei formelor, poate fi revocat tot de către Parlament, astfel încât solicităm cu celeritate convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaților, pentru ca prezenta solicitare să fie pusă pe ordinea de zi și soluționată favorabil”, se arată într-un proiect de hotărâre depus de USR la Parlament.
„Considerăm că există suficiente motive întemeiate pentru ducerea la îndeplinire a revocării actualului preşedinte al Autorității Electorale Permanente”, arată USR, motivând că candidatul independent Călin Georgescu „a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale”.
Ei dau exemplu faptul că Georgescu a declarat cheltuieli de zero lei în campania electorală, deși din documentele desecretizate din ședința CSAT rezultă că au fost făcute plăți de sute de mii de euro pentru a-l susține.
Rolul AEP este să verifice cheltuielile de campanie ale candidaților, amintesc parlamentarii USR.
„În mod evident, faptul că Autoritatea Electorală Permanentă a putut primi declarațiile unui competitor care raportează 0 lei investiți în campania electorală pentru prezidențiale indică grave deficiențe ale Autorităţii Electorale Permanente în exercitarea atribuțiilor de control. Ridicăm în mod just întrebarea - ce încredere pot avea alegătorii într-o instituţie care nu se autosesizează pentru cheltuieli de campanie 0?”, se arată în document.
USR amintește de asemenea că, în urma deciziei CCR, „Parchetul General s-a autosesizat din oficiu privind cheltuielile de campanie nedeclarate, precum și privind alte infracțiuni electorale asociate” și că 50.000 de oameni au semnat o petiție prin care cer demiterea lui Toni Greblă.
„Subliniem că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente subminează încrederea cetățenilor în procesul electoral în special şi în mecanismele democratice în general. Având în vedere cele de mai sus, grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România vă înaintează Proiectul de hotărâre a Parlamentului României privind revocarea Preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente în vederea dezbaterii şi adoptării”, se mai arată în document.
Editor : M.B.