Era un executiv care venea la putere pe fondul nemulţumirii populare exprimate dur în timpul protestelor din ianuarie 2012, nemulţumire populară care s-a născut în urma severelor măsuri de austeritate luate de Guvernul Boc în 2010.
În urmă cu un an, primul guvern condus de Victor Ponta se instala la Palatul Victoria, după ce Cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu fusese demis prin moţiune de cenzură. Victor Ponta devenea cel mai tânăr premier din istoria României, într-un moment în care românii resimţeau din plin efectele măsurilor dure de austeritate luate în 2010.
Încă de la învestire, Victor Ponta a promis redresarea economică şi a spus că nu va mai repeta greşelilor celor de dinaintea lui.
Totuşi, nu au lipsit scandalurile. A avut de înfruntat două scandaluri uriaşe chiar în primele luni de mandat: acuzaţia că a plagiat în teza de doctorat şi criticile internaţionale declanşate de suspendarea preşedintelui.
Ce a rămas din Cabinetul Ponta 1
La o săptămână după învestire, a avut loc şi prima remaniere, după ce Ioan Mang, fost ministru al Educaţiei, a fost implicat într-un scandal de plagiat.
Au urmat apoi alte schimbări la şefia Externelor, Internelor, Justiţiei, Sănătăţii şi Culturii. După câştigarea alegerilor parlamentare, în decembrie anul trecut, USL a format din nou guvernul, tot sub conducerea lui Victor Ponta, care a schimbat mai mulţi miniștri, dar și strategia politică.
Noul Executiv avea, de data aceasta, o structură mai stufoasă, cu 18 ministere, nouă miniştri delegaţi şi trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu.
Citiţi şi: Guvernarea Ponta, sub lupa presei străine
Doar patru dintre miniştrii vechiului Executiv şi-au păstrat fotoliul. Este vorba despre Daniel Constantin, la Agricultură, Rovana Plumb, la Mediu, Dan Nica, la Comunicaţii, şi Mariana Câmpeanu, la Ministerul Muncii, în timp ce alţi patru foşti membri ai primului cabinet Ponta au rămas în Guvern, dar la şefia altor ministere.
În Cabinetul Ponta 2, aflat în prezent în exerciţiu, a fost schimbat un singur ministru, cel al Justiţiei, după ce Robert Cazanciuc a înlocuit-o pe Mona Pivniceru, numită judecător la Curtea Constituţională.