Scandalul de anul trecut, privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a pus sub semnul întrebării respectarea statului de drept în România şi a stârnit un val de critici la nivel european.
„Lupta pentru putere zguduie politica românească” - aşa a descris Deutsche Welle atmosfera de pe scena politică de la Bucureşti, de la începutul lui iulie 2012, când în doar câteva zile au fost înlăturaţi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintele ţării. Presa străină a vorbit despre o adevărată lovitură de stat. Sub titlul „Așa grăit-au puciştii”, prestigiosul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung aprecia că adevăratul și singurul obiectiv al USL era să aducă justiţia sub control politic.
„Luptă la cuţite între preşedinte şi premier” sau „România destramă statul de drept”, au fost câteva dintre titlurile cu care au descris marile televiziuni şi ziare, conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta.
„Preşedintele Traian Băsescu este la cuţite cu premierul Victor Ponta, liderul alianţei aflate la putere şi care deţine majoritatea parlamentară. Dacă parlamentul votează pentru suspendarea domnului Băsescu, atunci se va organiza un referendum naţional”, scria BBC în iulie 2012.
Citiți și: Un an de guvernare USL
Acuzaţiile potrivit cărora premierul Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza sa de doctorat nu au trecut nici ele neobservate de presa străină. Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că „premierul român ar fi copiat pasaje întregi din diferiţi autori fără a cita sursa”.
După un an, relaţia cu Bruxelles-ul s-a mai calmat, dar rămânem sub monitorizare până la sfârşitul anului, în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar. Într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei Der Spiegel, premierul Victor Ponta recunoştea că nu a „comunicat suficient de bine cu Europa”. Iar în martie anul acesta, Victor Ponta a explicat la BBC de ce România are o imagine atât de proastă pe continent: „Poate pentru că am avut cel mai dur regim comunist. Din anii '90, când am reuşit, cu greu, să devenim o democraţie, am făcut multe lucruri bune, dar şi multe lucruri proaste, în ţară. Şi pentru că nu am ştiut să ne prezentăm pe noi înşine, nu am luptat împotriva prejudecăţilor”.
În cadrul aceluiaşi interviu, Victor Ponta a a încercat să calmeze temerile britanicilor privind o ipotetică invazie a românilor în Regatul Unit şi a dat asigurări că va colabora cu guvernul de la Londra, în ceea ce priveşte problema imigraţiei.