UDMR: Versiunea reevaluată de Guvern a Ordonanței privind Codul administrativ nu aplică prevederile adoptate în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR
Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR Foto: Facebook UDMR

Versiunea reevaluată de Guvern a Ordonanței privind Codul administrativ nu aplică prevederile adoptate în Parlament, arată UDMR într-un comunicat de presă.

UDMR a procedat corect atunci când a cerut Guvernului să corecteze versiunea adoptată prin Ordonanță de Urgență a Codului Administrativ”, a declarat, joi, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce Codul a ajuns, din nou, pe agenda Executivului pentru corectarea unor prevederi eronate.

UDMR a cerut coaliției de guvernare revenirea la forma adoptată de Parlament a Codului administrativ.

Uniunea subliniază că poziția sa este în sensul că trebuie abrogată posibilitatea legiferării prin ordonanță de urgență.

Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă și transparentă de Parlament.

Prevenirea înlăturării indicatoarelor multilingve de la intrarea localităților UDMR a semnalat o formulare greșită din textul Ordonanței, care ar fi condus la înlăturarea indicatoarelor multilingve”, a arătat Cseke Attila.

De 18 ani se află în vigoare o lege conform căreia, în localitățile unde ponderea unei minorități naționale depășește 20 la sută, se va amplasa la intrarea în localitate indicatorul cu numele localității și în limba minorității sau a minorităților respective. În Transilvania obiceiul este de a inscripționa denumirea localităților în trei sau chiar mai multe limbi. În Zalău sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este în limba română, maghiară și germană, în Timișoara numele municipiului este scris și în limba sârbă, iar în Cluj, pe lângă cele trei limbi mai apare și inscripția în latină”, a spus liderul senatorilor UDMR.

Versiunea Guvernului, însă, prevedea indicatoare bilingve. Prevederea ar fi condus la înlăturarea indicatorului multilingv din Cluj, de exemplu, a spus Cseke Attila, adăugând că, în județul Satu Mare există patru localități, Cămin, Foieni, Petrești și Urziceni, unde ponderea minorității maghiare, dar și a celei germane este peste pragul de 20 la sută.

Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat înlăturarea inscripției în limba germană sau maghiară, însemnând pierderea unui drept câștigat al minorităților. UDMR a semnalat Guvernului această problemă, iar prevederea a fost corectată conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului”.

O altă reglementare inițiată de UDMR și corectată în Ordonanță prevede că, acolo, unde ponderea unei minorități naționale nu depășește pragul de 20 la sută, Consiliul Local poate decide în favoarea aplicării drepturilor lingvistice, a mai precizat Cseke Attila.

Potrivit sursei citate, minoritățile vor pierde drepturi câștigate în urma OUG privind Codul administrativ.

Cseke Attila a precizat totodată, că potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, executivul intenționează, în continuare, să elimine drepturi câștigate ale minorităților. În 2006, la inițiativa UDMR, Parlamentul a adoptat o lege aflată și azi în vigoare, care prevede ca în acele localități unde ponderea minorităților scade sub 20 de procente, iar drepturile câștigate nu vor fi retrase, însă OUG elimină, în forma adoptată, aplicarea acestei reglementări, potrivit sursei citate. Astfel, o comunitate poate beneficia de drepturi lingvistice până la următorul recensământ din care reiese că au scăzut, numeric sub pragul prevăzut de lege.

O țară model în ceea ce privește drepturile minorităților nu ar adopta o astfel de prevedere”, a subliniat senatorul UDMR.

Membrul Comisiei speciale a Parlamentului pentru elaborarea Codului Administrativ a subliniat că Ordonanța de Urgență a Guvernului intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Legiuitorii Uniunii vor analiza textul publicat. Actul normativ va ajunge pe agenda Parlamentului pentru aprobare, urmând ca UDMR să depună, din nou, amendamentele formulate inițial la acest proiect de lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceva ascuns în centrul Pământului ar putea schimba durata zilelor. Descoperirea care pune...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...