UDMR decide dacă rămâne la guvernare, pe fondul disputei pe Legea Minorităţilor. Comisia Europeană anti-Intoleranţă recomandă adoptarea textului

Data publicării:
kelemen hunor foto udmr 2

UDMR decide vineri dacă mai rămâne sau nu la guvernare. Liderii Uniunii stabilesc într-o şedinţă, la Cluj, ce condiţii îi pun lui Victor Ponta ca să continue colaborarea. Dezbaterile au loc pe fondul tensiunilor apărute în coaliție după ce Ministerul de Externe Român a făcut o intervenţie într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie, unde maghiarii au contestat o decizie a Comisiei Europene privind drepturile minorităţilor.

FOTO: UDMR

La ultima întâlnire dintre liderul UDMR Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta, cei doi nu au ajuns la nici un rezultat. Noi negocieri la acest nivel vor avea loc săptămâna viitoare.

Disputa a plecat de la o iniţiativă ce sporeşte drepturile minorităţilor şi se judecă în prezent la Curtea Europeană de Justiţie.

Guvernul României a anunţat că nu susţine propunerea. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spune în schimb că „nu poate trăi în schizofrenie”, în condiţiile în care UDMR este inţiatorul propunerii legislative, dar face parte şi din guvernul care nu o susţine.

Şedința de vineri de la Cluj-Napoca se desfăşoară cu uşile închise începând cu ora 9, urmând ca în jurul orei 12:30 Kelemen Hunor să prezinte câteva concluzii.

Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi Intoleranţei recomandă pentru a doua oară în opt ani adoptarea Legii Minorităţilor

Senatorul UDMR Rozalia Biró a semnalat publicarea unui raport prin care Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi Intoleranţei critică mai multe aspecte legate de respectarea drepturilor minorităţilor din România.

Organizaţia europeană revine la recomandarea făcută Guvernului român în ultimul raport, cel din 2006, şi anume aceea de a adopta Legea Minorităţilor. Proiectul acestui act aşteaptă de ani buni să intre în dezbateri la Camera Deputaţilor.

Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi Intoleranţei a criticat şi felul în care decurg procedurile de restituire a bunurilor naţionalizate în timpul regimului comunist. Din cele 2552 de cereri de restituire înaintate numai de bisericile maghiare din România, 1103 nu sunt soluţionate nici până astăzi.

În plus, Comisia a cerut Consiliului Naţional împotriva Discriminării să Ia măsuri împotriva manifestărilor rasiste.

Practic, se solicită ca CNCD, singura instituţie independentă care este subordonată Parlamentului, să aibă o putere mai mare, nu numai de a recomanda anumite sancţiuni şi anumite măsuri descurajatoare împotriva rasismului, ci să fie obligatorii”, a declarat Rozalia Biró, senator UDMR de Bihor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor
Digi FM
Kamara și-a cerut iubita de soție pe scenă, în noaptea de Revelion: „Am intrat în 2025 în forță”
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state
Newsweek
Cea mai rea veste de la Casa de Pensii. „Lucrăm, dar nu facem plăți”. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025