Toader, despre OUG privind amnistia, după discuţiile cu liderii PSD-ALDE: „Sarcina e a decidentului”

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce a discutat, joi, cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu în biroul preşedintelui Camerei, că la Ministerul Justiţiei nu a existat şi nu există un proiect de ordonanţă privind amnistia.

 

Întrebat dacă se impune un act normativ pentru amnistie şi graţiere, Tudorel Toaer a explicat că un act normativ are două componente: una de oportunitate şi una de constituţionalitate. „Nu e în sarcina mea să decid nici oportunitatea, nici constituționalitatea”, a spus ministrul. Întrebat a cui e această sarcină, el a răspuns sec: „A decidentului”. 

 Tudorel Toader a spus că a discutat cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, dar a refuzat să spună care dintre aceste recomandări vor fi preluate în modificările aduse legilor justiţiei. „Ştiţi că avem avizul acela preliminar al Comisiei de la Veneţia, acum se defintivează, în octombrie va avea loc plenara Comisiei şi se va definitiva raportul. În raport sunt nişte recomandări pentru legile justiţiei. Şi atunci eu am convenit cu cei de la Comisie anumite soluţii legislative pe care să le preluăm din aviz şi am comunicat liderilor coaliţiei de guvernare ce am stabilit. Să vedem dacă nu putem îmbunătăţi şi alte modificări. Cam asta a foat discuţia, atât”, a declarat joi ministrul Justiţiei, în Parlament.

Întrebat insistent de jurnalişi ce recomandări făcute de Comisia de la Veneţia vor fi preluate, Toader a repetat că va fi preluat ceea ce trebuie preluat.

„Vom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (...) Nu vă dau exemple. (...) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”, a explicat Toader.

Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi, după întâlnirea din coaliţia de guvernare, că ministrul justiţiei a făcut o prezentare a ordonanţei de urgenţă care va prelua „o serie” de recomandări ale Comisiei de la Veneţia privitoare la legile justiţiei, precizând că acest act normativ nu va cuprinde prevederi referitoare la amnistie şi graţiere.

„Tudorel Toader a făcut o prezentare despre ordonanţa care este în curs de elaborare şi care va prelua o serie de recomandări din raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia”, a precizat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă amnistia şi graţierea va fi cuprinsă în această ordonanţă, Tăriceanu a răspuns că nu, fără să dea alte detalii.

Liderii coaliţiei de guvernare Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu s-au întâlnit, joi, cu ministrul Tudorel Toader pentru a discuta despre textul ordonanţei de urgenţă pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. 

Între timp, e gata o altă ordonanță de urgență, cea prin care vor fi rectificate unele dintre schimbările aduse de Parlament legilor justiţiei. Tudorel Toader nu a vrut însă să dezvăluie ce conţine documentul.

Întrebat despre proiectul de ordonanță privind modificarea legilor justiției, ministrul justiției a răspuns: „Da. Și îl trimit astăzi. Nu voi comunica public modificările preconizate, dintr-un singur motiv: membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial”.

Toader, despre problema protocoalelor: CCR nu poate fi sesizată pe acest subiect

Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o Ordonanţă pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Legiuitorului, în condiţiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea OUG 6.

Ministrul a catalogat sesizarea făcută de Guvern la CCR pe tema formării completurilor de cinci judecători drept una bine argumentată şi a atras atenţia că există într-adevăr un conflict de natură constituţională, pentru că puterea judecătorească s-a substituit puterii legislative prin amânarea intrării în vigoare a unei legi.

„Vorbeam de o eventuală revizuire a hotărârilor date pe bază de protocoale. Dar nu uitaţi că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în opera de legiferare. Au fost decizii CCR, eram judecător când s-a stabilit că ordonanţă e neconstituţională în condiţiile în care Guvernul, prin legiferarea aceasta, se substituie Parlamentului şi preia de la Legiuitor ce are în dezbatere. În condiţiile de astăzi există în Parlament un proiect de lege privind aprobarea OUG 6, aia cu protocoalele. Deci Gvernul nu poate da o Ordonanţă, pentru că s-ar substitui legiuitorului”, a explicat joi în Parlament ministrul justiţiei, citat de News.ro.

Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ.

„CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a subliniat Toader.

În legătură cu sesizarea făcută de Guvern la CCR pentru formarea completurilor de judecători, ministrul a spus că aceasta este bine argumentată, iar conflictul este unul de natură constituţională, întrucât judecătorii s-au substituit Parlamentului prin amânarea intrării în vigoare a unei legi.

„Sesizarea este foarte cuprinzătoare şi după părerea mea, bine argumentată. (...) Este un conflict juridic de natură constituţională prin care o putere, cea judecătorească, s-a substituit puterii legiuitoare prin faptul că a amânat intrarea în vigoare a unui text de lege. Noi ştim că judecătorii nu pot modifica o lege, nu pot amâna intrarea ei în vigoare”, a explicat Toader.

(surse: News.ro, Agerpres, Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei