Traian Băsescu: Victor Viorel Ponta nu trebuie să fie președintele României, ar fi un regres uriaș
Guvernul a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională pe tema implicării șefului statului în campania electorală.
Și Ucraina este un pretext de război între palate. Președintele îl acuză pe premier că vrea controlul asupra CSAT.
Declarația președintelui, în rezumat:
Președintele l-a acuzat, marți, pe premier că a transformat campania pentru alegerile europarlamentare într-o campanie prezidențială, furând astfel startul în fața celorlalți candidați. „Știe să fure, și intelectual”, a spus președintele, amintind de acuzațiile de plagiat.
Traian Băsescu l-a avertizat pe premier că îi va deveni un opozant fără reținere în toate acțiunile care i-ar asigura un avans în fața celorlalți candidați. Șeful statului a invocat pentru aceasta dreptul de a vorbi liber al fiecărui cetățean.
Dacă prim-ministrul devine președinte, România riscă să devină o țară de baroni și pușcăriabili. Este un pericol, dacă ajunge președinte, a spus Traian Băsescu.
Nu este un om liber, e dependent de mulți oameni, a fost ales în propriul partid ca urmare a unor aranjamente cărora le este dator, aranjamente făcute de baroni, a spus Traian Băsescu.
Ca președinte ar fi extrem de periculos și pentru că este dependent de proprietarii de trusturi media - fie de Ghiță, care și-a făcut toată averea numai din contracte cu statul, fie dependent de Voiculescu, turnător, condamnat în primă instanță la cinci ani închisoare, iar depedendența acesta - căreia îi mai putem adăuga Mazăre, Dragnea, Duicu, Cosma de la Prahova sau Nicușor Constantinescu - arată că soarta lui depinde de acești „baroni penali”. Ar face ca un președinte ca Victor Viorel Ponta să nu fie liber în decizii.
Este un politician corupt - argumente: ordonanța pruin care dă CJ Brăila teren, avizul cerut de la CSAT pentru privatizarea CFR Marfă („Ar fi un președinte laș, nu-și asumă ce face”). De ce a acceptat reducerea datoriei Rompetrol? - A fost prețul pentru a fi primit de președintele Kazahstanului. Accizele suplimentare pe combustibili asigură fonduri pentru baroni locali ca Dragnea. A încercat în celebra marțea neagră legea grațierii și legea amnistiei - obligații față de cei corupți sau care au fost deja condamnați. Este corupție prin legi și hotărâri de guvern.
Este laș și mincinos. Nu spun că un om politic nu poate să greșească. Eu când am greșit, am recunoscut. La el nu o să vedeți așa ceva. Argument: disputa cu Crin Antonescu legată de marțea neagră. Alt argument, scena de duminică, de la Certeze: Când a primit de la mine mandat să-i salute pe cei de la Certeze? I-a păcălit pe oșeni, i-a păcălit la început că are mesaj de la președinte. Ce încredere poți să ai într-un asemenea om? E un mitoman! Nu poate fi președinte!
A creat ambiguitate asupra orientării strategice a României - lansând teoria parteneriatului strategic cu China, când aveam parteneriat cu SUA, creând confuzie și tratând SUA în același fel în raport cu orice altă țară. A scos steagul UE din Parlament când a venit premierul Chinei. Creează confuzie în legătură cu linia pe care România dorește să evolueze în continuare. Nu e sigur că va continua ceea ce eu am construit cu atâta migală - relația, inclusiv pe plan economic, cu SUA.
„Îl doare gura să spună Federația Rusă a anexat Crimeea și întreține conflictul din estul Ucrainei. Îl doare gura!”
Încalcă grosolan Constituția României, este al șaselea argument. Președintele a citit art. 87 din legea fundamentală referitor la participarea președintelui la ședințele guvernului. Politica externa, apărare, asigurarea ordinii publice sunt expres menționate în Constituție ca fiind domenii în care Guvernul are obligația să-l informeze pe președinte. Astăzi a comis-o din nou. A discutat, chipurile, materialul despre Ucraina - nu l-am primit oficial, dar îl am. Și eu, și domnia sa, primim informări mult mai complete de la alte structuri ale statului. A discutat o problemă de securitate națională fără să-l notifice pe președintele României, deci a încălcat grav Constituția, își asumă atribuțiuni pe care nu le are.
Este primul premier de după Revoluție care destructurează instituții ale statului și își aduce în subordine structuri de forță. Îmi imaginez ce-ar face de pe scaunul de la Cotroceni cu servicii care SRI, SIE!
Al șaptelea motiv - încercarea de a-ași atribui responsabilități pe care nu le are. Este preocupat de MApN, de faptul că „ne bate războiul la ușă, deci o să aveți comenzi”. Și-a pierdut busola, crede că se poate juca cu toate instituțiile, vezi declarațiile de ieri cu steagurile armelor în spate. Președintele este comandantul suprem al armatei, ce căutai la Armată, dragă Viorel? Președintele României este responsabil și conduce armata. Armata nu începe cu biroul ministrului, ci cu șefii armatei. Deci dacă vrei să afli ceva de Ucraina, vii la Președinte!
Președintele poate decide mobilizarea, nu prim-ministrul! Numai în cazuri excepționale hotărârea președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului. Dacă aș avea suspiciuni de risc la adresa securității României, n-aș ezita să spun. dar nu de la sediile organizațiilor PSD! A bălăcărit în mocirla politică o problemă serioasă ca securitatea României. Este inadmisibil și-l descalifică pentru orice funcție în acest stat! Nu poți să târăști CSAT în jocuri politice mărunte, a depășit măsura!
Să se ocupe de locuri de muncă, de fonduri europene, de tineri, de crearea IMM-urilor, să găsească soluții de continuare a finanțării Transilvania, de Nădlac-Pecica, de protecția socială - are foarte multe lucruri de făcut. Constituția ne-a împărțit responsabilitățile, iar eu o fac de la înățimea experienței mele de 10 ani, el nu are dreptul să creeeze confuzie!
Este o declarație-avertisment și o invitație să-și facă treaba lui și eu mi-o fac pe a mea, și-a încheiat președintele declarația.
- Etichete:
- guvern
- traian basescu
- campanie electorala
- conflict
- victor ponta
- declaratii de presa
- sesizare ccr
- situatia din ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News