Principalele declarații ale președintelui:
Poziția României cu privire la evenimentele din Ucraina de Est:
România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unități mari, din toate categoriile de forțe
Ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului acordat de Federația Rusă, prin trimiterea de specialiști și transferul tot mai masiv de tehnică de luptă de ultimă generație către separatiști.
În analiza pe care am făcut-o astăzi cu specialiştii, la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situaţiei, în baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17 şi 18, putem aprecia, ca urmare a escaladării conflictului, a introducerii de specialişti, se produce o debalansare a raportului de forţe între separatişti, care va duce la o încetare a ofensivei, la o debalansare a capacităţii de luptă în favoarea separatiştilor.
Evaluarea noastră este că armata Ucrainei se află în dificultate pe frontul de luptă din zona de est şi că mijloace tehnice suplimentare sunt necesare.
Analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacităţii de luptă în favoarea separatiştilor, primit din partea Federaţiei Ruse.
România condamnă acţiunile Federaţiei Rusie de susţinere a forţelor separatiste, Ucraina este un stat unitar. Ne afirmăm susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Putin vrea să realizeze o Transnistrie mai mare, pentru a bloca aderarea Ucrainei la UE şi intenţia Ucrainei de a deveni stat membru NATO.
Rămânem alături de Ucraina, suntem un susținător al Ucrainei și ceea ce legal putem face vom face în sprijinul acestei țări.
Ne este cunoscută situația de la Novoazovsk și situația din Mariupol, care sunt elemente care pot vi arătate care pot fi zone în care s-ar găsi militari ai Federației Ruse, dar nu este o mare unitate, ci sunt militari infiltrați.
Riscul major este schimbul echilibrului de forțe în favoarea separatiștilor.