Foto: Gulliver/GettyImages
„Este nevoie să ne clarificăm poziția, așa micuți cum suntem, față de învestirea guvernului de tehnocrați care va avea loc mâine (marți - n.r.). În primul rând, ținem cont de faptul că guvernul și-a asigurat susținerea. Prin declarația PSD și a PNL este clar că guvernul USL va avea o mare majoritate în Parlament. Ca atare, nu este nevoie de un partid micuț, cu doar opt voturi în Parlamentul României, pentru susținerea unui guvern tehnocrat”, a afirmat președintele Mișcării Populare, într-o declarație de presă susținută la sediul formațiunii.
Băsescu a adăugat că a citit „de la prima până la ultima pagină” programul de guvernare făcut public de premierul desemnat și poate spune că nu a văzut vreun alt program de guvernare „mai sterp”.
„L-am citit cu atenție, cu atenția unui om cu experiență în a înțelege un program politic.Vă pot mărturisi că nu am văzut program mai sterp al vreunui Guvern politic decât acest program al unui guvern de tehnocrați. ' Vom licita cinci tronsoane de autostradă, vom demara construcția a trei spitale, vom demara reforma curiculară pentru clasele I-IV, vom demara reforma administrației publice începând cu primăriile', nimic din toate acestea. Veți vedea o listă de enunțuri fără valoare din punct de vedere al credibilității. Astfel de enunțuri nici măcar partidele nu și le permit, darămite un guvern de tehnocrați”, a declarat Băsescu. Potrivit acestuia, programul de guvernare ar fi trebuit să cuprindă prioritățile de investiții pentru 10 ani, iar partidele să voteze în Parlament dacă acceptă sau nu aceste obiective.
El a criticat și o parte din propunerile de miniștri.
„La Externe avem o propunere de ministru ultraprăfuit. A fost folosit în guvernul Tăriceanu, a fost ambasador la Berlin, a fost consilier al primului-ministru, al președintelui României. Cred că era de ajuns. Se găsea un diplomat mai tânăr care să reprezinte noul val de externiști din România. Poate Bogdan Aurescu era mult prea tehnocrat pentru acest Guvern, dar se găseau diplomați tineri care să reprezinte noua diplomație românească, cea cu forță, cea susținătoare a parteneriatului strategic româno-american, cea care vede un viitor din accelerarea proceselor de integrare în UE. Și nu diplomat superprăfuit care și-a încheiat mandatul odată cu decredibilizarea lui ca ambasador al României la Berlin. Și nu intru în alte detalii, el știe despre ce e vorba”, a afirmat liderul MP.
Fostul președinte al României și-a manifestat, în context, surprinderea față de faptul că „un inginer electronist este ministrul Justiției și un absolvent de Drept este ministrul Energiei”.
„Am ajuns în cel mai adânc ridicol. Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când România își propune să aibă ca ministru al Justiției o persoană care nu are nimic comun cu Dreptul. Una este activitatea la un ONG, la Freedom House, acolo poți să fii și inginer, dar care este respectul judecătorilor, procurorilor, grefierilor, avocaților pentru un ministru al Justiției care este inginer electronist ? (..) Îmi pare rău pentru doamna Guseth, a fost un om care m-a apărat de multe ori în pozițiile mele ca președinte, dar acum privesc la un guvern de tehnocrați, un guvern care-și asumă responsabilitatea unor sisteme. (...) Cred că era timpul unui judecător în fruntea Ministerului Justiției, dar oricum nu era timpul unui inginer electronist”, a declarat Băsescu.
Președintele MP s-a referit și la episodul nominalizării inițiale pentru Ministerul Sănătății, referindu-se la faptul că „a fost făcut praf o tânără speranță a Sănătății, care, ce-i drept nu avea nici rezidențiatul, pentru că era în chiloței și își arăta pătrățelele de pe burtică”. „Să știți că și pe doamna Guseth o găsiți în aceleași ipostaze la Vama Veche. Dacă veți căuta, veți găsi”, a adăugat el.
El a concluzionat că parlamentarii MP nu vor vota pentru instalarea guvernului Cioloș, iar formațiunea sa este de acum în opoziție deoarece programul noului guvern nu răspunde deloc nici priorităților MP, nici priorităților care au rezultat din manifestările din stradă.