„Dacă cineva ne vede cu trupe luptătoare în Mali se înșală!”, a declarat președintele, întrebat dacă este posibil ca la ședința CSAȚ din 5 februarie să fie decisă trimiterea de soldați în Mali.
Șeful statului a precizat că România poate contribui cu instructori pentru armata din Mali sau poate pune la dispoziție mijloace de transport, dar în niciun caz nu va fi vorba despre angajare terestră. De asemenea, România poate contribui și cu alte materiale care pot intra în dotarea armatei din Mali, „dacă ce avem noi în stocuri sunt utile”.
Președintele a repetat că nu vede în primul tehnic cum am putea să ne angajăm cu trupe în Mali.
Premierul Victor Ponta a anunțat, sâmbătă, când a făcut publică informația privind decesul unui român în criza din Algeria, că a fost convocat pentru data de 5 februarie Consiliul Suprem de Apărare al Țării.
Victor Ponta a spus că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu pe tema prezenţei militare a României în Mali, el arătând că la şedinţaCSAT, convocată pentru 5 februarie, se vor lua decizii concrete pe această temă.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anunţat la 17 ianuarie, la Bruxelles, că România analizează posibilitatea intrării în misiunea militară derulată în Mali, prin Uniunea Europeană.