Chiar dacă nu şi-au semnat adeziunile la PSD pentru a nu-şi pierde mandatele, 14 edili liberali doljeni vor încerca să mobilizeze cei 100.000 de alegători pe care îi reprezintă în favoarea candidaţilor PSD sau UNPR.
Liderii de la centru spun că explicaţia este una de natură financiară.
„Situația se repetă în mai toate județele unde PSD deține puterea la nivel local. Sunt folosite de mijloace de presiuni legate de alocarea de fonduri. Primarii sunt sensibili întotdeauna la ceea ce trebuie să facă pentru comunitate, proiecte locale pentru care au nevoie de fonduri”, afirmă Mihai Voicu, deputat PNL.
Pierderi în edili, dar sensibil mai mici, contabilizează PNL şi în judeţe precum Alba, Giurgiu, Gorj, Olt şi Timiş.
„Am și eu la Botoșani un primar de oraș care a fost ademenit cu cadouri otravite și, in fiecare zi, câte un parlamentar și alți oameni sunt chemați la masa bogată, a bucatelor de la pesediști”, spune Florin Țurcanu, preşedintele PNL Botoşani.
PSD aruncă responsabilitatea în curtea liberală.
„Nu există o campanie a PSD de racolare. În PNL sunt nemulțumiri foarte mari și sunt foarte multi cei care și-au dorit să rămână la guvernare. Cum își gestionează ei situația internă și cum reușesc să țină partidul unit e chiar problema lui Crin Antonescu. Este clar un mesaj împotriva conducerii PNL”, afirmă Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.
Liberalii şi-au stabilit ca ţintă 23,09% din voturi la europaralementare şi au nevoie de ajutorul tuturor celor peste 800 de primari pe care îi au. Spre comparaţie, noua alianţă PSD-UNPR şi PC poate conta pe mobilizarea a 1.250 de edili.