Peste jumătate din primăriile din țară se vor afla, până la finalul anului, în imposibilitatea de a mai plăti salariile angajaților. Rămase fără bani de salarii după majorările din această vară, primăriile subfinanțate cer bani de la Guvern.
Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, a înaintat aceste cifre și adaugă că efectele legii care a permis măriri neuniforme de la o autoritate locală la alta se vor vedea cu adevărat în noiembrie.
„Mai mult de jumătate din comune nu au resurse financiare de a-și plăti salariile până la sfârșitul anului. Dacă nu se vine cu o rectificare, bineînțeles pozitivă, pentru acoperirea acestor goluri se va intra în anul 2018 cu goluri mari în ceea ce privește neacordarea drepturilor salariale. Vom fi în sitiația în care plătim obligațiile către stat pentru salarii, dar nu plătim drepturile salariale. Noiembrie și decembrie vor fi luni criminale”, a declarat Emil Drăghici, la Europa FM.
El este și primar în comuna Vulcana Băi, județul Dâmbovița, autoritate locală care se află în această situație.
În replică la observația premierului Mihai Tudose că „este problema lor” dacă și-au depășit bugetul, primarii spun că nu vor da oameni afară și că soluția trebuie să vină, din calculele lor, de la Guvern. În lipsa unei rectificări, liderul Asociației Comunelor vorbește inclusiv despre procese pe care funcționarii din primării le vor deschide împotriva statului.
„Trebuie privit nu ca un risc, ci ca o necesitate ca personalul din administrație să meargă în instanță. Va apărea atunci autoritatea de lucru judecat care va determina costuri suplimentare”, adaugă acesta.
Intrată în vigoare la 1 iulie, noua lege a salarizării a stabilit indemnizații mai mari pentru primari, viceprimari și șefi ai Consiliilor Județene. Totodată a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcționarilor din administrație, singura condiție pusă fiind ca acestea să nu depășească indemnizația unui viceprimar, deja hotărâtă prin lege.