Actualizare 16.41. Plenul Senatului a votat nominalizarea lui Toni Greblă pentru a prelua funcția de judecător CCR. Colegii săi i-au dat 123 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și o abținere.
Propunerea a intrat în cursul după-amiezii de luni în audierea Comisiei Juridice, iar votul în plen fiind programat pentru luni seară.
Informația vine după ce Lucian Bolcaş, propus de PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a declarat că refuză nominalizarea ca judecător la Curtea Constituţională.
Toni Greblă, născut în Sadova, Dolj, este absolvent a Facultății de Drept a Universității București, promoția 1978, și a fost avocat în Baroul Gorj între 1980 și 1989.
Senatorul a fost, între 2008 și 2012, preşedintele Comisiei Juridice, de numiri, imunităţi, şi validări, iar din 2012, vicepreședinte.
El ar urma să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituțională, în condițiile în care aceasta îşi începe mandatul de judecător la CEDO.
În prezent, plenul de nouă judecători al CCR este dominat de judecătorii propuși de Traian Băsescu și de PDL. Conform Constituției, Adminstrația Prezidențială, Senatul și Camera Deputaților nominalizează câte trei membri.
Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Componența actuală a CCR, aici.
Din funcția pe care o deținea în vara anului trecut, în contextul crizei politice declanșate de referendumul pentru suspendarea președintelui, Toni Greblă anunța intenția de a creea o comisie parlamentară pentru cerceta modul în care procurorii s-au ocupat de anchete.
Majoritatea USL voia să-i cheme pe Daniel Morar şi pe Laura Codruţa Kovesi să dea explicaţii în faţa comisiei parlamentare de anchetă a referendumului. Ca răspuns, PDL va ataca la Curtea Constituţională decizia de înfiinţare a acestei comisii. Atât premierul, cât şi parlamentari ai USL au declarat că procurorii au comis abuzuri în timpul cercetărilor asupra neregulilor de la referendum.
„Îi vom invita pe cei doi să explice raţiunea pentru care a fost decisă o asemenea strategie de anchetă. Nu procurorii de caz vor fi chemaţi la comisie”, a declarat atunci Toni Greblă.