Tensiunea în USL a ajuns la cote maxime. Ce-i desparte, ce-i mai ține împreună
Crin Antonescu a precizat că între el şi Victor Ponta există în continuare dialog, dar că nu va mai accepta să pozeze într-un cuplu politic alături de liderul social-democrat, după toate atacurile reciproce din ultima perioadă.
„Să desemnăm un purtător de cuvânt al USL, care să comunice presei deciziile care se iau, deoarece eu nu fac parte din categoria acelor oameni politici de felul Traian Băsescu sau, mă tem, Victor Ponta, care, după ce s-au scuipat în faţa unei ţări întregi, să apară din nou de mână. (...) În momentul în care am ajuns în situaţia de a ne face unul pe altul mincinos, şi numai unul e mincinos, nu sunt amândoi, e indecent să mai pozăm în cuplu politic în faţa cetăţenilor, măcar la nivelul imaginii”, a declarat liderul liberal, marți seara, într-o emisiune televizată.
Ceartă pe TVR
Ultima lovitură in interiorul Uniunii Social Liberale, şi aşa fragilă, a fost refuzul PSD în Parlament de a-l vota pe Rareş Bogdan la şefia TVR, propunere făcută de liberali. Acum social-democraţii vor să îl pună în fruntea TVR pe Valentin Nicolau, fost preşedinte şi membru al Consiliului de Administraţie al instituţiei. Iar varianta avansată este ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă care să permită birourilor reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară fără vot în Parlament.
„Am fost chemat de la Secretariatul Comisiei și mi s-a spus că acesta este motivul. Am avut o discuție pe hol cu câțiva lideri, o discuție mai mult formală. Vreu să cumpănesc un pic sacă să mă înham sau nu la o asemenea responsabilitate”, a declarat Valentin Nicolau.
Rareş Bogdan, propunerea inițială a liberalilor pentru șefia TVR, spune că este victimă colaterală în războiul politic dintre PSD şi PNL.
„(Am vorbit cu Crin Antonescu). Era negru. Era negru. Nu la telefon, în faţă. Era negru, era supărat. A considerat că Victor Ponta nu a respectat înţelegerea. Am vorbit și cu premierul Ponta. (După votul de respingere?) Am vorbit, da. (Şi ce v-a zis?) Că România merge înainte.”, a declarat Rareș Bogdan.
Şocul a fost cu atât mai puternic pentru liberali, cu cât, până în ultima clipă, primiseră asigurări de sprijin din partea lui Victor Ponta.
Deşi existau zvonuri că aleşii PSD nu-l vor pe Rareş Bogdan la conducerea televiziunii publice, liberalii au fost încrezători până în ultimul moment.
„Rareş Bogdan a trecut cu brio audierea în comisii şi e un raport favorabil, un vot favorabil al celor două comisii. Au disparut domnii din PSD din plen. Cred că e o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi despre cine e mincinos”, a declarat liderul liberal, Crin Antonescu.
Comasarea muzeelor încinge spiritele
Un alt conflict PSD-PNL, de data aceasta la nivelul ministerelor, a fost generat de propunerea de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului. Intenţia Guvernului de a comasa Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului a fost respinsă de noul ministru al Culturii. Gigel Ştirbu spune că el nu-şi va pune semnătura pe acest act. La rândul său, directorul Muzeului Ţăranului Român spune că o astfel de iniţiativă a mai aparţinut regimului comunist şi că speră ca acum totul să fie o glumă.
„Ministerul Culturii nu este de acord cu așa ceva și fără acordul nostru nu e posibil să se întâmple acest lucru. Vă garantez că eu nu-mi voi pune semnătura pe un asemenea act, este un patrimoniu inestimabil, extrem de important pentru spiritualitatea românească”, a declarat miercuri dimineață noul ministru al Culturii, Gigel Sorinel Știrbu.
Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, speră ca intenţia Guvernului să nu se concretizeze.
„A mai existat o persoană în istoria României care a hotărât desfiinţarea muzeului nostru, prin unificarea cu Muzeul Satului, şi acea persoană s-a numit Nicolae Ceauşescu, în 1978. Atunci, miza a fost una a clădirilor şi teamă îmi este că şi în ziua de astăzi este același lucru, că cineva îşi doreste foarte mult clădirea. Sper că fraza rostită aceea rostită la Cotroceni a fost o simplă glumă, o încercare a domniei sale de a-l şicana pe preşedintele Băsescu”, a declarat Virgil Nițulescu, marți seara, la Digi24.
Muzeul Ţăranului Român ar urma să ajungă în subordinea muzeului, „Grigore Antipa”, care va fi preluat apoi de Ministerului Mediului.
„Acolo nu există loc, nu există posibilitatea ca acele obiecte, acel patrimoniu, să fie în bune condițiuni păstrat, și acel spațiu este impropriu nevoilor muzeului Antipa, în niciun caz nu cred că este de viitor această intenție pentru cele două instituții”.
Oamenii de cultură critică intenţia guvernului. „Să le distruga pe amândouă. Făcând economie, ăsta va fi sloganul. Facem din nouă instituţii una, că asta înseamnă un director, un contabil, prin urmare scăpăm de o cheltuială care ar fi dus ţara de râpă. Și mai facem trei metri de autostradă”, a comentat ironic Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii.
Subiectul comasării celor două muzee a fost adus în discuţie şi de Traian Băsescu, după ce noul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, a depus jurământul. Şeful statului i-a cerut să nu susţină proiectul. În schimb, Victor Ponta l-a sfătuit pe Gigel Ştirbu să facă exact contrariul.
Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, deocamdată nu s-a luat nicio decizie legată de preluarea Muzeului Antipa.
Propunerea de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului a fost dezbătută azi într-o întâlnire pe care ministrul Culturii a avut-o cu directorul Muzeului Ţăranului Român. Acesta din urmă s-a declarat extrem de satisfăcut de discuția purtată cu noul ministru.
Ce mai ține împreună USL
După ce marile proiecte ale Uniunii – revizuirea Constituției și regionalizarea – au eșuat, alianța mai are două scopuri comune de dimensiuni mai mici, dar mai stringente: bugetul pe 2014 și descentralizarea.
Președintele Traian Băsescu a amenințat că nu va promulga bugetul și îl va întoarce în Parlament. Victor Ponta spune că parlamentarii trebuie să fie pregătiți să vină la serviciu și pe 30 decembrie, tocmai pentru a contracara acest demers al președintelui. La rândul său, liderul liberal Crin Antonescu a declarat că ministrul Finanțelor este liberal, iar PNL susține bnugetul.
Cât despre descentralizare, proiect asupra căruia PNL și PSD au căzut de acord, legea se află în prezent la Curtea Constituțională.
- Etichete:
- victor ponta
- usl
- crin antonescu
- tensiuni
- gigel stirbu
- ruptura in usl
- cat mai tine usl
- comasare muzee
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News