ALDE respinge ideea de demisie a lui Viorel Ilie. Tăriceanu nu spune clar dacă e gata să iasă de la guvernare
Preşedintele ALDE a declarat, joi, că formaţiunea pe care conduce nu este de acord cu propunerea de demisie a ministrului său, Viorel Ilie, formulată de premierul Mihai Tudose. Totuşi, Călin Popescu Tăriceanu nu a pomenit nimic despre reacţia ALDE în cazul în care Tudose va decide totuşi să-l demită el pe Ilie. Mai mult, Tăriceanu a refuzat să dea un răspuns clar atunci când jurnaliştii l-au întrebat dacă ALDE este pregătită să iasă de la guvernare.
"Am discutat în Biroul Politic extraordinar al ALDE", a declarat, joi, Călin Popescu Tăriceanu. "Primul lucru luat în discuţie a fost acela al necesităţii de a ne afirma în continuare dorinţa de a menţine actuala coaliţie guvernamentală, de a acorda sprijin pentru guvernul de coaliţie", a punctat oficialul. Potrivit lui Tăriceanu, acest lucru urmăreşte "stabilitatea politică în România". Al doilea aspect discutat de ALDE, a recunoscut Tăriceanu, a ţinut de declaraţiile făcute de premierul Tudose în ultimele zile.
Citește și ”De unde a început conflictul Dragnea - Tudose”
"Considerăm că este dreptul primului ministru să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei ALDE. Acesta i-a reproşat lui Mihai Tudose că a aflat din spaţiul public acest lucru şi nu în interiorul coaliţiei.
Tăriceanu a declarat că înţelege "pe deplin" considerentele legate de competenţele şi performanţele miniştrilor, dar în ceea ce priveşte situaţia celor cu probleme penale, "acţiunea practică a DNA-ului", aici ALDE are un "punct de vedere clar". "În ultima perioadă au apărut atât de multe informaţii şi dovezi privind abuzurile săvârşite de colaboratorii doamnei Kovesi, încât ne întrebăm care mai este adevărul. DNA-ul şi-a pierdut credibilitatea", a punctat Tăriceanu.
"Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României aşa cum îi convine", mai afirmă Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a reamintit că ALDE a luat o decizie acum două săptămâni, prin care sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie este menţinut. "Nu suntem de acord cu vreo propunere de demisie", a completat Tăriceanu, şi a reamintit că în Parlament s-a dat vot de respingere pe solicitarea DNA în cazul Ilie. A cărui situaţie, consideră preşedintele ALDE, nu ar semăna cu cea a miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.
"Mă aştept ca după reuniunea PSD să avem o discuţie cu premierul Tudose. Nu ştiu care va fi poziţia PSD, dar eu am să-i prezint clar şi în detaliu concluziile noastre", mai spune liderul ALDE. Acesta a refuzat însă să comenteze declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, făcute joi la Craiova.
Întrebat de jurnalişti dacă formaţiunea pe care o conduce este pregătită să iasă de la guvernare, în caz că doleanţele sale nu vor fi satisfăcute, Călin Popescu Tăriceanu a evitat să dea un răspuns clar, în alb şi negru, susţinând în schimb că ALDE respectă protocolul semnat la începutul guvernării.
Reacţia liderului ALDE vine la capătul mai multor luări de poziţie la cel mai înalt nivel, pe marginea crizei din zona guvernării.
Comunicatul integral al ALDE
Iată, mai jos, şi comunicatul de rpesă remis de ALDE imediat după declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care reia practic liniile generale expuse de liderul ALDE în faţa jurnaliştilor:
Alianța Liberalilor și Democraților -ALDE își respectă în continuare angajamentele ce îi revin în conformitate cu Protocolul semnat cu PSD pe baza căruia funcționează actuala coaliție parlamentară majoritară, coaliție care a acordat votul său de încredere Cabinetului Tudose. Facem această precizare pentru a sublinia preocuparea ALDE pentru imperativul stabilității politice a țării.
1.Premierul Mihai Tudose și-a făcut cunoscută public intenția remanierii Guvernului, cu motivația că unii miniștri nu au dovedit competența necesară, iar alții se află în vizorul DNA.
2.ALDE consideră că prim-ministrul, care răspunde de activitatea și rezultatele concrete ale întregului Guvern, are dreptul și legitimitatea să propună o remaniere atunci când consideră necesar. În interesul stabilității politice și al respectului față de susținătorii instituționali ai Guvernului precum și pentru a nu induce presiuni suplimentare neavenite este recomandabil ca premierul să-și anunțe în primă instanță intențiile și motivația remanierii în interiorul coaliției, urmând ca rezultatele analizelor și negocierilor factorilor politici decizionali să fie date ulterior publicității.
3.ALDE a luat în discuție cele două motive expuse public de premier în vederea remanierii și a ajuns la următoarele concluzii:
Dacă premierul apreciază că un ministru propus de ALDE s-a dovedit a nu fi la înălțimea încrederii acordate, forul de conducere al partidului va analiza această situație și va propune în cadrul coaliției o soluție amiabilă pentru rezolvarea problemei.
Dacă premierul cere remanierea unui ministru propus de ALDE, pentru că acesta se află în vizorul DNA, partidul nu consideră că respectivul ministru trebuie eliminat automat din Guvern. Ca oricare alt cetățean, un ministru beneficiază de prevederea constituțională a prezumției de nevinovăție. În plus, DNA și-a pierdut credibilitatea și s-a compromis din momentul în care s-a transformat în instrumentul politic al ,,statului paralel”. Ultimele dezvăluiri publice legate de abuzurile săvârșite la DNA de mai mulți angajați sub atenta protecție a procurorului-șef au decredibilizat și mai mult această instituție devenită un fel de campioană a lipsei de respect față de lege, Constituție și drepturile omului.
De-a lungul ultimilor ani, au fost constatate și dovedite numeroase abuzuri ale DNA, precum: -candidați la alegeri, actuali și foști demnitari eliminați din viața politică, dar care au fost achitați ulterior de instanțe, dosare fabricate la comandă și înscenări dovedite purtând marca DNA, care au transformat această componentă a autorității judecătorești într-un periculos și neconstituțional instrument politic. DNA a ajuns să acționeze discreționar ca stat în stat. În spațiul public au apărut multe dovezi legate de amestecul ilegal și neconstituțional al SRI din perioada conducerii Maior – Coldea în redactarea și instrumentarea unor dosare întocmite de DNA. Toate acestea au condus la constatarea cvasigenerală că în România funcționează un stat paralel, ilegal și anticonstituțional care se substituie puterii alese legal și democratic de electorat. Prin urmare, ALDE nu poate accepta ca DNA prin acțiunile pe care le întreprinde să determine compoziția Guvernului în locul coaliției majoritare.
ALDE dorește să sublinieze că au fost lungi perioade în ultimii ani când partidul și președintele Tăriceanu au fost singurii care au
semnalat public gravele încălcări ale legii și Constituției promovate de DNA sub pretextul luptei anticorupție.
4.Prim-ministrul a exprimat public unele aprecieri cu privire la activitatea procurorilor DNA de care ALDE se delimitează. Nu dorim să facem comentarii pe această temă, pentru a nu face loc unor speculații neavenite. Totodată, considerăm că diferențele de opinie la acest nivel trebuie dezbătute în cadrul coaliției pentru a se ajunge la un numitor comun.
5.Unul dintre obiectivele majore ale ALDE în această legislatură îl reprezintă dezbaterea și adoptarea în Parlament a pachetului de legi de reformă a Justiției în scopul revenirii la statul de drept și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, obiective asupra cărora ne concentrăm întreaga influență politică, parlamentară și guvernamentală.
Subliniem cu acest prilej că ALDE este deschis dialogului cu toate forțele politice, asociațiile profesionale din domeniul justiției și reprezentanții societății civile dispuse să vină cu contribuții care să împlinească obiectivul nostru de eliminare a ,,statului paralel”, pentru o Justiție independentă de factorul politic și de influențe neavenite din partea unor instituții de forță ale statului.
Reperele zilei
Am discutat cu premierul şi el mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, a declarat, la Craiova, preşedintele Klaus Iohannis. Eu cred că premierul este de bună-credinţă şi vrea să facă o echipă performantă, a adăugat şeful statului. În acest context, Iohannis a admis că, dacă doar pe calea remanierii se poate îndeplini acest deziderat, "atunci remaniere să fie".
Astăzi se reuneşte şi Comitetul Executiv (CEx) al PSD, care va îi da un răspuns premierului Mihai Tudose în privinţa remanierilor pe care acesta a anunţat că doreşte să le facă în Executiv. Ar fi vorba de patru miniştri.
- Etichete:
- calin popescu tariceanu
- liviu dragnea
- criza guvern
- alde
- mihai tudose
- coalitie psd-alde
- viorel ilie
- sedinta alde
- ministri anchetati de dna
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News