Liderii coaliției au avut luni o nouă discuție pentru realizarea bugetului pe anul 2021. Legea bugetului ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât bugetul să fie adoptat pe 4 februarie. Surse participante la discuțiile din coaliție au declarat pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” data de 4 februarie va fi depășită, pentru că încă se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.
„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 - 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au declarat sursele citate.
Premierul Florin Cîțu a spus luni că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea.
„Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.
Guvernul nu a decis încă cu cât vor crește pensiile
Un subiect sensibil în alcătuirea bugetului este majorarea pensiilor. După ce Guvernul a majorat pensiile cu 14% anul trecut, în loc de 40%, surse guvernamentale susțin că în acest an pensiile ar putea fi majorate doar cu rata inflației, adică cel mult 3%.
Citește și Cîțu, despre salariile bugetarilor: Creșterea veniturilor să fie legată de performanță, nu decisă politic
În coaliție s-a cerut însă o majorare mai mare, care să fie aplicată din luna septembrie, mai susțin sursele participante la discuțiile de luni. Această majorare ar putea fi cuprinsă între 3% și 8%.
Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.