Actualizare 13:00: În pledoaria pentru proiectul său de lege, Cristiana Anghel susţine că statul român este frecvent acţionat în judecată la CEDO din cauza condiţiilor de detenţie.
„Eu nu am făcut proiectul pentru un om. Dacă un caz se pliază pe lege, bine, dacă nu, eu nu m-am gândit la o anumită persoană. Este un proiect de graţiere şi nu de amnistie. Aici cazierul rămâne, este graţiată numai pedeapsa, fapta rămâne şi în momentul în care ai făcut ceva, ai recidivat, faci şi pedeapsa nouă. Dovadă faptul că acesta este doar de graţiere si am putea să-l numim o mică gratiere”, a spus Cristiana Anghel, senator PC, la Digi24.
Săptămâna trecută, opoziţia a cerut reluarea dezbaterilor pe vechiul proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, depus de parlamentarii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Liberalii voiau respingerea lui până la începerea vacanţei parlamentare, însă social-democraţii s-au opus pentru că instituţiile abilitate nu şi-au exprimat un punct de vedere. Premierul a susţinut că nu a dat o directivă de partid în acest sens.
„Nu am avut nici un fel de discuţie şi nu cred că se va discuta aşa ceva”, a spus Victor Ponta.
Proiectul depus de Mădălin Voicu şi Nicolae Păun prevede amnistia pedepselor cu închisoare de până la 6 ani și grațierea celor condamnați la cel mult șapte ani, inclusiv a faptelor de corupţie, pe motiv că închisorile sunt supraaglomerate.
Senatoarea PC Cristiana Anghel a iniţat un proiect de lege, depus pe 13 iunie la Senat, care prevede graţierea pedepselor cu închisoarea de până la doi ani inclusiv, excepţie făcând persoanele care au săvârşit infracţiuni precum omor, lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, act sexual cu minori.
Potrivit proiectului, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la doi ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amenda, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.
Cristiana Anghel invocă succesul grațierii colective ce a avut loc în urm cu 12 ani și spune că dintre cei aproximativ 3.000 de deținuți eliberați atunci 80% dintre ei nu au recidivat și s-au integrat în societate.
Senatoare mai spune că supraaglomerarea închisorilor împiedică reabilitarea deținuților și că statul român este frecvent acționat în judecată de de către deținuți sau foști deținuți în legătură cu condițiile grele din înhisoare.
Subiectul grațierii a mai fost cuprins într-un alt proiect de lege controversat și foarte criticat de societatea civilă și de ambasadele occidentale. S-a spus atunci că acel proiect de lege ar fi în beneficiul fostului premier Adrian Năstase. Însă, Cristiana Anghel subliniază că proiectul ei de lege nu vizează faptele de corupție.