„Problema cu aceste strategii este că în momente de criză, în momente în care se adună în Situation Room diverșii decidenți (...) nu auzi pe nimeni spunând: Stai un pic, pe acest subiect, ce spune Strategia de Apărare și Securitate? Ceea ce arată faptul că aceste strategii se adoptă, de regulă sunt generice - problemă de care suferă, după părerea mea, și acest document - și se referă la capacitățile instituționale de reacție în anumite situații, evitând sau plasând într-o zonă generic superficială enumerarea riscurilor și a amenințărilor”, a spus Cristian Diaconescu la Digi24.
„Această strategie are calitatea de a fi un document politic corect, prudent, nu creează nici așteptări majore și nici emoții, într-un fel sau altul. După părerea mea, ar fi trebuit să fie mult mai direcționată mai ales la capitolul riscuri și amenințări. De exemplu, să menționeze că România își va păstra decizia de solidaritate, alături de partenerii săi, atunci când este vorba de principalele riscuri și amenințări care figurează enumerate în alte strategii de securitate ale statelor membre NATO. Și aici se referă la: agresiunea Federației Ruse, la Orientul Mijlociu, la ISIS, la războiul cibernetic, deci la zone care ne afectează direct și pe care nu le putem combate doar prin simpla relație agresor-inamic-parte vătămată, ci prin solidaritate și mai ales prin atragerea interesului celorlalte state”, a explicat fostul șef al Cancelariei prezidențiale.
„Aceste strategii le citesc românii, dar le citesc și partenerii noștri. De aceea, e bine să repeți anumite lucruri, chiar dacă se cunosc, tocmai pentru a nu exista pericolul să nu fii luat pe încredere legat de anumite gesturi și anumite situații”, arată fostul șef al diplomației.
El a spus că din strategia prezentată luni de președintele Iohannis nu rezultă, de pildă, de ce trebuie să fie alocat aproape 2 la sută bugetul pentru apărare începând din 2017.
Ar fi trebuit să fie mai specific: energia vs mediu, a exemplificat Cristian Diaconescu reamintind că ne-am confruntat cu mișcări de stradă în legătură cu gazele de șist. Nu trebuie să ne temem să fim ceva mai specifici, îndeamnă Cristian Diaconescu.
Ideea de securitate educațională este o premieră, recunoaște, pe de altă parte, fostul consilier prezidențial. „M-aș bucura ca cetățean să am un președinte alertat de majoritatea problemelor pe care societatea la un moment dat le înregistrează”, a afirmat fostul consilier prezidențial.
Urmăriți-i comentariul complet în materialul video de mai sus.