Au fost dezbateri intense pe acest amendament. Cristiana Anghel, senator PC și unul dintre inițiatorii amendamentului, spunea că, în ultimele luni, în România s-au făcut prea multe arestări mergând pe ce spune actualul Cod de procedură penală și anume pe suspiciuni rezonabile.
Senatoarea mai spunea că este mult prea ușor ca un procuror să ceară arestarea și că trebuie un filtru mai mare când procurorul merge în instanță să ceară arestarea preventivă.
Astfel, inițiatorii au înlocuit sintagma de „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice rezultate din probe”.
Dacă acest proiect de lege va trece de Camera Deputaților, atunci va intra în vigoare, asta pentru că Senatul este prima cameră sesizată. Ceea ce înseamnă că arestările vor fi mai greu de făcut.
Nicolae Vlad Popa, senator PNL: „O asemenea prevedere nu există în niciun cod de procedură penală din Uniunea Europeană. Știu că aveți probleme penale, dar ascultați-mă, să vă explic despre ce este vorba. Dacă procurorul are suspiciune, în 24 de ore urmează judecată și, la judecată, trebuie să facă probe temeinice, dar, în faza luării unei măsuri preventive, suspiciunea rezonabilă este suficientă”.
Ioan Chelaru, senator PSD: „Aici discutăm de valorile fundamentale ale omului – libertatea. Un minut privat cineva de libertate pentru suspiciune rezonabilă nu poate fi evaluat niciodată de nimeni, nici măcar în fața lui Dumnezeu. Eu cred că propunerea admisă de comisie este să înlocuim termenul de suspiciune rezonabilă cu probe și indicii temeinice”.
Președintele Klaus Iohannis a spus în urmă cu câteva zile că modificările propuse în Parlament la Codul penal şi Codul de procedură penală sunt „neavenite”.
„Am o părere foarte proastă despre aceste modificări, iar aceeaşi părere evident că o au şi alţii care au exprimat îngrijorările în spaţiul public. Nu sunt de acord cu ele. După părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa”, a adăugat Klaus Iohannis.
Citiți și