Liderul PNL, Ludovic Orban, l-a avertizat, vineri, pe senatorul Daniel Zamfir, care a semnat o iniţiativă legislativă de plafonare a dobânzilor la creditele bancare, că dacă va mai avea propuneri legislative care nu sunt sustinute de partid, ci „de consilierul premierului Tudose”, va fi exclus din PNL. Senatorul Zamfir reacţionează pe Facebook, spunând că nu ştie vreo decizie a PNL care „să susţină necondiţionat practicile IFN-urilor şi bancilor” şi că altul ar fi motivul avertismentului de excludere pe care l-am primit astăzi.
„Poziţia PNL este clară. Suntem susţinătorii economiei libere de piaţă. Practic, contractul este legea părţilor. Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea economică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există niciun conflict, vă explic poziţia PNL. Dacă este un parlamentar care are alt punct de vedere, este punctul său de vedere individual”, a declarat Ludovic Orban, despre iniţiativa senatorului liberal Daniel Zamfir, care a propus stabilirea unui plafon maxim al dobânzilor la creditele bancare.
El a spus că nu poate cenzura fiecare iniţiativă legislativă, dar că i-a transmis lui Zamfir un avertisment.
„Mărturisesc că mă deranjează că este susţinut de consilierul premierului Tudose şi nu cred că voi accepta mult timp acest lucru, cum nu accept ca alţi colegi să fie jigniţi de domnul senator. Cu siguranţă e un avertisment. Am discutat despre asta, i-am exprimat opiniile mele, iar în materie de aceste iniţiative pe care le susţine împreună cu consilierul guvernului PSDragnea, mă deranjează profund şi iese din linia PNL”, a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Senatorul Daniel Zamfir a reacţionat pe Facebook, vineri seară, întrebându-se „de ce s-o fi inflamat atâta lume că se plafonează dobânzile IFN-urilor şi băncilor” şi declarându-se „neplăcut surprins” de declaraţiile preşedintelui PNL.
Citiți și:
Proiect: Dobânzile la credite pentru populație, plafonate la sub 3%
El susţine că a vorbit cu Orban despre proiectele sale de lege încă de acum cinci luni şi că acesta a avut o singură rezervă.
„Cu Ludovic Orban am avut discuţia pe toate cele trei proiecte de lege încă de acum 5 luni de zile-le are şi pe email încă de pe 5 iulie şi singura rezervă a avut-o în legătura cu leasing-ul. Proiectul a fost semnat de mai mulți senatori şi deputaţi cu greutate în partid,ca atare, aprecierea tânărului secretar general (secretarul general al PNL, Robert Sighiartău) e cel puţin necolegială. Prof. Piperea şi cu mine lucrăm la aceste proiecte de legi cu mult înainte să fie numit consilier onorific al lui Tudose, funcţie din care şi-a demisia în urmă cu o lună de zile. Le-aş aminti colegilor mei că prof. Piperea este aceeaşi persoană căreia i s-a propus să preia organizaţia PNL București în vara anului trecut. Vă asigur că a rămas acelaşi şi că proiectele pe care le facem împreună nu au legătură cu vreo doctrină politică. Au legătură cu ceva ce este peste orice doctrină politică! Dreptatea!”, spune Zamfir.
El mai arată că ideea plafonării dobânzilor - dobânda de referinţă a BNR plus 50% - se regăseşte în OG 9/2000, la art. 5, iniţiată de fostul premier Isărescu şi în OG13/2011. „În luna august a acestui an, BNR, prin vocea dlui Vasilescu, transmitea faptul că în situaţii deosebite, şi în alte ţări din Europa precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Slovenia, Slovacia s-au luat aceste decizii, prerogativa fiind a Parlamentului. Ei bine, inspiraţi fiind de Ordonanta dlui Isărescu din anul 2000 întărită de poziţia consilierului sau, am completat acum OG13/2011”, susţine Zamfir.
În ceea ce priveşte devierea de la linia PNL, imputată de liderul partidului, senatorul liberal spune nu ştie vreo decizie a PNL care să susţină necondiţionat practicile IFN-urilor şi băncilor. „Eu cred că altul este motivul avertismentului de excludere pe care l-am primit astăzi”, adaugă Zamfir.
Propunerea legislativă a senatorului liberal Daniel Zamfir prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 13/201 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţiile băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar şi arată că „dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoarea, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală”.
„În raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza şi produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai prin depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”, se mai arată în propunerea legislativă a senatorului PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru legi precum darea în plată sau legea conversiei.
Sursa: News.ro