Scandalul din jurul listelor cu semnături ale campaniei „Fără penali în funcţii publice” ia amploare. Iniţiatorii - cei de la USR - reclamă că primăriile fac abuzuri. De exemplu, în localităţi din Timiş, jumătate dintre semnături au fost anulate. Iar în Teleorman, la Alexandria, poliţiştii locali verifică listele om cu om.
Citiţi şi: Ce urmează în PSD? Siria!
Reprezentanţii USR Timiş se plâng că multe dintre semnturile semnăturile strânse în campania „Fără penali în funcţii publice” au fost anulate pentru greşeli minore.
Dan Reşitneac, responsabil de campania „Fără penali în funcţii publice”: Majoritatea au fost invalidate pe motive de genul lipește al doilea prenume, lipsește un număr de la o adresă. Sunt justificate, dacă vrei să fii foarte foarte riguros.
Primarii care au verificat listele spun, însă, că nu au făcut decât să repecte legea.
Francisc Boldea, primarul Lugojului: Din cele 2.252 de semnături au fost validate 1.147 și au fost invalidate un număr 1.105 pentru mai multe motive.
Ovidiu Ştefănescu, primar Comloșu Mare: A fost anulat întreg dosarul conform legii, întrucât nu se face un dosar pe tot OAT-ul, ci se face pe fiecare localitate în parte. Eu nu am făcut altceva decât să respect legea.
O situaţie cu totul specială este în Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman. Acolo, fiecare semnatar de pe listele campaniei „Fără penali în funcţii publice” este verificat, personal, de poliţiştii locali.
Bărbat: M-a întrebat dacă-mi recunosc semnătura. Avea copii după tabelele unde am semnat #Fără penali în funcţii publice şi m-a întrebat dacă am semnat pentru modificarea Constituţiei.
M-au întrebat dacă am semnat pentru modificarea Constituţiei. Au insistat pe chestia asta şi aici mi s-a părut un pic suspect. Le-am spus că da. I-am întrebat de ce fac asta şi mi-au zis că este treaba lor şi că legal trebuie să facă aceste verificări.
Victor Drăguşin, primarul Municipiului Alexandria: Au ieşit vreo 283 de situaţii de neconcordanţe. Ba chiar au găsit pe acea listă o persoană decedată din 2006, minori care n-aveau drept de vot.
Edilul spune că persoanele care nu au fost găsite şi ale căror semnături nu au putut fi confirmate vor fi eliminate de pe liste.
De asemenea, în Constanţa, 6.000 de semnături au fost anulate pentru că numele sau datele personale erau incomplete sau greşite. USR ameninţă că va da primăria în judecată.