„Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat faptul că activitatea infracţională a lui Sandu Anghel, respectiv a grupării interlope, s-a aflat în atenţia SRI încă din 2001.
Dată fiind consistenţa informaţiilor obţinute de SRI, notorietarea acţiunilor ilegale ale lui Sandu Anghel în plan transfrontalier, serviciul a acţionat consecvent pentru informarea în funcţie de competenţe a beneficiarilor legali. În perioada 2001 – 2012, la niveul SRI au fost derulate 8 acţiuni operativ – informative privind gruparea Bercea, au fost finalizate prin informarea beneficiarilor legali în plan central. Preşedinţi ai României şi domnul Iliescu a fost informat – o informare a fost transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 oct 2009 pe probleme ce ţin de securitatea naţională vizavi de acest clan.
Nu a conţinut acea informare aspecte referitoare la raporturile sau relaţiile lui Bercea cu fratele domniei sale. Deci, preşedintele, în declaraţia de ieri a avut dreptate”, a declarat George Maior.
"Există deja explicația dată de domnul președinte al Comisiei, documentul în care SRI, pe baza activităților sale, a trecut la faza de sesizare a organelor de urmărire penală și de cooperare cu acestea în limitele competențele sale și ale protocoalelor de cooperare cu diversele structuri ale Parchetului, ale DNA etc. El nu poate transmite beneficiarilor legali informații legate de aspecte ce țin de aceste dosare. Este un lucru elementar într-un stat de drept. Cred că valorile legate de independența Justiției sunt cunoscute și le apreciați", a spus George Maior.
"Documentele de informare s-au dus și către diverși premieri, miniștri de interne, alți membri ai Guvernului - mă refer la cele din plan central. Au vizat acțiuni ale acestui clan, privind perceperea de taxe de protecție în diverse județe, derularea prin societăți controlate direct sau prin interpuși a unor operațiuni ilegale cu metale neferoase sau activități de evaziune fiscală. Coordonarea unei rețele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Spania, Franța și Serbia, de la care erau colectate fonduri obținute prin cerșetorie și furt. Creditare ilegala a unor persoane fizice și juridice. Accesarea și deturnarea de fonduri destinate minorității rome prin intermediul unor structuri asociative ale etniei, corupera unor magistrați în scopul obținerii unor soluții favorabile în diverse dosare", a mai spus George Maior.
"În momentul în care s-a realizat acest tip de informare, repet, a Guvernului, la nivel de Președinție, de structuri centrale sau la nivel local, când s-a trecut la faza următoare, începând cu anul 2009, diverse sesizări în legătură cu organele de urmărire penală, DIICOT, DNA, IGPR, în total 19 intituții, din acel moment, evident, lucrurile s-au desfășurat în cadrul sistemului de aplicare a legii", a declarat șeful SRI.