Ședință tensionată la PSD. Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie, excluși din partid. Ce spune Victor Ponta
ACTUALIZARE 18.50. Președintele PSD Victor Ponta a spus, despre excluderea lui Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie, că membrii CEx care au votat pentru acest lucru „au considerat că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui”.
„Am hotărât că avem nevoie de o echipă coezivă pentru a merge mai departe”, a spus el.
Președintele PSD a spus că el este cel care a făcut propunerile de excludere.
Victor Ponta a precizat însă că partidul are nevoie de un proiect nou, care să răspundă așteptărilor românilor.
„Cred că trebuie mai mult decât o schimbare de oameni. Trebuie o schimbare de atitudine”, a spus el.
ACTUALIZARE 18.15. Cei trei au fost excluși deoarece au fost acuzați că au făcut jocuri în partid pentru a prelua puterea și nu din cauza declarațiilor pe care le-au făcut, spun surse din partid.
Dan Șova a fost singurul care nu a contestat decizia Comitetului Executiv.
„Accept sancțiunea care mi-a fost aplicată, e justificată, am încălcat principiul unității partidului.
Îmi asum greșeala făcută”, a spus el, la ieșirea de la ședința Comitetului Executiv al PSD.
„Îmi iau un timp de reflexie (sic!). Nu mă alătur altui partid”, a spus el.
ACTUALIZARE 18.05. Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova au fost excluși din partid, cu 80 de voturi pentru, două împotrivă și două abțineri.
ACTUALIZARE 17:53. Mai mulți lideri PSD au făcut propuneri de excludere pentru Mircea Geoană, Dan Șova și Marian Vanghelie, dar în final s-a decis suspendarea lor, a spus Mircea Geoană, fost președinte al partidului.
„Nu mi s-a reproșat absolut nimic, deci motivele sunt pe măsura reproșurilor”, a spus Mircea Geoană.
Primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a spus că suspendarea sa a fost „o execuție”.
„Am ieșit pentru că mi-a fost greață. A fost o execuție mai rău decât pe vremea comuniștilor”, a adăugat el.
„La băieții aștia le-a fost frică de un congres adevărat”, a spus mai Marian Vanghelie, cu referire la „cei doi care au pierdut alegerile, Victor Ponta și Liviu Dragnea”.
Întrebat dacă își va face partid, după excluderea din PSD, Marian Vanghelie a răspuns: „Voi ce credeți?”
ACTUALIZARE 15:30 Victor Ponta și-a impus punctul de vedere în partid: PSD rămâne la guvernare, congresul partidului va fi în martie și deocamdată nimeni nu a fost sancționat după eșecul din alegeri. Totuși, Victor Ponta a declarat că cine nu a avut rezultate bune la alegeri trebuie să plătească. Nu se va întâmpla însă astăzi.
Totodată, premierul și-a anunțat colegii de partid că UDMR va ieși de la guvernare.
Social-democraţii vor cu tot dinadinsul să păstreze în spatele uşilor închise discuţiile de azi. Tocmai de aceea, şedinţa nu are loc la Palatul Parlamentului, cum se întâmpla în trecut, ci la sediul central al partidului. Alegerea nu este întâmplătoare.
Citiți și:
PSD, divizat din cauza congresului. Liderii partidului, la prima întâlnire după eșecul de la prezidențiale
Acest Comitet Național Executiv al PSD este un for lărgit, la el participă nu doar liderii din Biroul Permanent Național, ci și șefii organizațiilor din teritoriu. De aceea în mod normal era organizat la Parlament, unde sălile erau mai încăpătoare, dar de această dată a fost ales sediul central al partidului. Aici este un sistem de bruiaj al telefoanelor. Odată intrați, membrii PSD nu-și mai pot folosi telefoanele. Fiind o ședință atât de tensionată, e posibil ca discuțiile să fie aprinse, iar liderii PSD sunt foarte atenți acum ca imaginea partidului să nu mai aibă de suferit.
Iată ce au declarat câțiva dintre liderii PSD în momentul în care au ajuns la sediu pentru ședința Comitetului Național Executiv:
Victor Ponta: „Azi e o ședință importantă. La final o să vă spunem... ce am decis. Multumesc”.
Mircea Geoană: „Va fi o discuţie lucidă, calmă, responsabilă, nu este prima dată când trecem printr-o perioadă delicată şi nu e prima oară când trecem prin probleme delicate”.
Marian Vanghelie: „Fiind o opersoană care nu sunt cunoscută şi numele meu fiind foarte complicat, Vanghelie, am înțeles că am fost lăsat la urmă şi am primit mai târziu invitaţia. (...) Eu cred că nu trebuie să ne grăbim cu nimic. Eu cred că trebuie analizat toate lucrurile”.
Marian Oprişan, preşedinte PSD Vrancea: „Aici trebuie făcută o analiză cât se poate de clar să vedem ce erori am făcut, că am făcut câteva erori. Cred că o eroare majoră a reprezentat-o faptul că nu am putut anticipa ce s-a întâmplat la votul din diaspora”
Ioan Rus, vicepreşedinte PSD: „O să stabilim împreună cu avem de făcut şi sigur o să ne asumăm fiecare ce erori am făcut”.
Dan Şova, vicepreşedinte PSD: Autosuspendarea tocmai a expirat când intru pe ușă.
- Ați fost invitat?
- Bineînțeles.
- Vă aşeptaţi să fiţi exclus, domnule Şova?
- Nu cred. Personal, nu cred.
Cătălin Ivan, preşedinte PSD sector 1: „Eu exclud ideea de excluderi în acest moment. nu este momentul să facem niciun fel de excludere”.
Adrian Țuțuianu, preşedinte PSD Dambovița: „Trebuie să discutăm cu calm lucrurile. Partidul a pierdut doar alegerile prezidențiale. Guvernarea trebuie să continue. Lucrurile trebuie lămurite rapid. (Liviu Dragnea ar trebui să rămană în tandem în fruntea partidului?) Absolut sigur”.
Gheorghe Nichita, preşedinte PSD Iaşi: „Pentru mine e important cum facem ca partidul să scape de anumite percepţii pe care le are electoratul faţă de noi. Eram adeptul să facem congresul rapid la început, dar acum mă gândesc dacă judecăm la cald, judecăm prea coleric, prea agresiv”.
Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD: „Nu am de gând să fac declaraţii în avanscenă. Mergem la o ședință serioasă, ce vom avea de spus, vă spunem la sfârşit”.
- Etichete:
- victor ponta
- congres
- birou permanent
- alegeri prezidențiale
- tensiuni in psd
- reuniune psd
- analiza esec
- lideri psd
- excluderi din psd
- comitet national executiv
- bruiere telefoane
- sediu psd
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News