„Trebuie să ne întoarcem spre alegătorii noștri”, a spus Kelemen Hunor.
„Guvernul are majoritate și fără noi, stabilitatea politică nu depinde de noi. Noi nu vrem să creăm instabilitate, nu vrem să dăm jos guverne”, a menționat liderul UDMR.
La nici două săptămâni de la alegerile prezidenţiale, conducerea restrânsă a UDMR a decis astfel să iasă de la guvernare. Decizia finală va fi luată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, conducerea extinsă a Uniunii, ce se va reuni pe 13 decembrie. Kelemen Hunor a precizat că mai întâi l-a anunţat şi pe premierul Victor Ponta.
Întrebat dacă Consiliul Reprezentanților Unionali ar putea trece peste această propunere, Kelemen Hunor a spus că orice e posibil. „Nu știu, nu s-a întâmplat în 25 de ani, nu cred că se va întâmpla”, a adăugat Kelemen.
Însă preşedintele UDMR a evitat să spună ce va face formaţiunea sa dacă va fi în afara coaliţiei de guvernare: o vor susţine în Parlament sau se vor situa alături de opoziţie.
Kelemen Hunor a refuzat să spună cum comentează faptul că PNL pregătește o moțiune de cenzură pentru februarie.
Pe de altă parte, liberalii recunosc că decizia UDMR nu a fost o surpriză.
„Nu s-a pus deocamdată problema începerii unor negocieri. Luăm act de o decizie pe care astăzi o face publică UDMR-ul. Asta nu înseamnă că ne vom feri de o discuţie cu absolut orice partid care va avea disponibilitatea să înlăture PSD de la guvernare”, a declarat pentru Digi24 Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL.
„E clar că UDMR a ieşit din Guvern pentru ceea ce se întâmplă în Guvernul României. Nu putea să stea în continuare alături de Victor Ponta şi de Liviu Dragnea. Diferenţele deja sunt majore între ceea ce înseamnă gândirea de mers înainte a UDMR şi a noastră, a PNL, şi ceea ce gândeşte Ponta, Dragnea şi restul PSD-ului”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL Cezar Preda.
În martie anul acesta, PSD, UNPR, PC şi UDMR semnau un acord privind intrarea Uniunii la guvenare. În guvern, UDMR are un vicepremier, ministerul Culturii şi ministerul Mediului.