Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban participă, luni, la ședința solemnă a Parlamentului organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, cei doi urmând să susțină discursuri, alături de președinții celor două camere ale Legislativului, Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu.
Actualizare. „Trebuie să acționăm cu responabiltate politică în faptele noastre, în actele noastre și să dovedim, în fiecare zi, indiferent de oameni politici, partide, guverne, că doar împreună, prin crearea unui consens în societate, putem dezvolta România. Aceeași conștiință națională într-un ideal comun poate fi remarcată și acum 30 de ani, când în fața tiraniei, cu toții am dus în genunchi regimul comunist, în primul rând, contribuția revoluționarilor. Remarcăm aceeași deremtinare și în ultimii ani, când în fața crizelor economice și politice, doar uniți am putut lua deciziile cele mai bune”, a spus președintele Senatului, Teodor Meleșecanu.
Actualizare. „Din păcate, la mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, prea puțini dintre noi se mai gândesc la unitatea noastră. Pentru unii, unitatea nu își mai găsește locul în realitate. Se vorbește mai des ca oricând de ”război” și de lucrurile care ne despart. Toate aceste lucruri fac ca societatea românească, după mai bine de 100 de ani, să pară mai fracturată ca oricând. Ne uităm în jur și vedem cum grupuri întregi sunt pe cont propriu. Preferăm confortul propriile noastre bule sociale. Ne închidem ermetic; ne dăm like unii altora și suntem fericiți că suntem validați. Nu mai vedem nimic în rest. Doar multă neîncredere față de ceilalți. Pe care nu îi înțelegem și, de aceea, îi respingem pentru tot ceea ce reprezintă. Toate ideile pe care le au. Sau convingerile politice", a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Actualizare: „Ca oameni politici, să vedem în Ziua națională și alte sensuri care ne aduc lecții prețioase pentru prezent și viitor. Unirea de la 1918 a avut nevoie de o altfel de luptă politică și diplomatică pentru a obține recunoașterea internațională, pentru a face voința românilor respectată prin tratatele de pace.
România de astăzi exprimă o voință de progres, democrație, libertate, atașament față de valorile și destinul euroatlantic al României. Suntem într-un moment în care societate românească mi-a dat semnalul că dorește o nouă acțiune de modernizre prin care instituțiile să servească mai bine cetățenii, în acord cu epoca istorică în care ne aflăm. Este datoria Parlamentului, a Guvernului, a liderilor politici să respecte aceste așteptări, să lucreze pentru deciziile necesare, inclusiv prin reexaminarea sistemului constituțional și legislativ, ca democrația să fie întărită”, a spus premierul Ludovic Orban.
Actualizare: Președintele Klaus Iohannis solicită sporirea numărului de parlamentari pentru românii din diaspora.
„Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta, puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional - de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare”, a declarat Iohannis, în cadrul unui discurs ținut cu prilejul ședinței solemne a Parlamentului, dedicate Zilei Naționale a României.
Șeful statului a transmis, astfel „un gând bun” românilor din diaspora „care au dovedit, prin participarea uluioare la vot, că sunt parte integrantă a națiunii noastre”.
În timpul ședinței solemne, care începe la ora 14.00, vor susţine alocuţiuni președintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului și Camerei Deputaților, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.
Printre invitaţi se numără foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, precum și șefii misiunilor diplomatice.