Liderii celor trei partide din Coaliția de guvernare s-au reunit la această oră într-o nouă ședință tensionată pe tema legii bugetului, după ce miniștrii USR PLUS au amenințat că nu vor vota bugetul din cauză că ministerele lor nu au primit banii pe care i-ar fi dorit. Premierul Florin Cîțu i-a acuzat, înainte de ședință, că „nu știu să citească bugetul” și „fac scandal”.
Vlad Voiculescu, unul dintre nemulțumiții de modul în care s-au împărțit banii, a declarat înainte să intre la ședința Coaliției: „Suntem în discuții”
Cîțu a explicat că ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a primit chiar mai mulți bani decât au foost în bugetul anului trecut.
„Banii sunt acolo, vorbim de 11,43 de miliarde și, repet, uitați-vă în buget să vedeți că sunt cu 11,43 de miliarde mai mult decât anul trecut, când au fost 10,9 miliarde parcă, și mai mult decât într-un an normal, când au fost 9 miliarde. Nu văd unde este problema. Asta arată foarte clar că avem foarte mulți oameni în spațiul public care nu știu să citească un buget. Asta este și o explicație pentru faptul că suntem azi aici cu România, avem oameni în spațiul public care vorbesc fără să înțeleagă cum se face un buget, cum se citește un buget și aruncă aceste informații. Toate aceste discuții în spațiul public sunt ori pentru că oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget ori vor doar să facă scandal și atât, ceea ce este foarte trist”, a spus Florin Cîțu.
În aceeași ședință, liderii Coaliției vor încerca să găsească o soluție pentru conflictul dintre fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu, și actualul ministru, Claudiu Năsui, care nu au reușit nici după o lună și jumătate să despartă, legal, ministerul Economiei de ministerul Energiei.
Hotnews a dezvăluit că USR și PNL nu se înțeleg pe împărțirea unor companii, deși OUG 212/2020 este clară în ceea ce privește domeniile de care trebuie să se ocupe noile ministere. Așa au ajuns în dezbatere publică proiecte de înființare și organizare a celor două instituții, în anexe fiind trecute, și la un minister, și la celălalt, aceleași cinci entități.
Ordonanța de Urgență prevede că se înființează Ministerul Energiei prin preluarea activităților, personalului aferent și patrimoniului corespunzător din domeniul energiei de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Printre altele, are atribuții în domeniul nuclear civil al gestionării deșeurilor radioactive și al managementului apei grele și în domeniul întreținerii și verificărilor tehnice periodice ale echipamentelor energetice.
Astfel, Ministerul Energiei este îndreptățit, prin acest act normativ, să preia ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară și Societatea Radioactiv Mineral Măgurele. Însă, aceste companii sunt dorite și de Ministerul Economiei, fiind trecute pe lista cu unitățile sale din subordine. O altă companie care se află pe lista ambelor ministere este Conversmin, care are ca activitate conservarea minelor și carierelor, aceasta fiind, însă, mai potrivită pentru Ministerul Economiei, au scris jurnaliștii de la Hotnews.
De altfel, Virgil Popescu a recunoscut, într-o emisiune la Digi24, că nu se înțelege cu Năsui, pe care l-a acuzat de lipsă de colegialitate. “În general anunță public și după aia vorbim. Cred că ar fi mai bine să discutăm înainte, pentru că aceste lucruri le-aș putea spune direct și aș stinge din fașă acest lucru”, a spus Virgil Popescu.
Editor : A.V.D